Minder regeldruk in de kinderopvang

Source: O.C. (Ockje) Tellegen i, published on Monday, August 19 2013, 2:41.

De VVD is verheugd dat ondernemers in de kinderopvang niet worden verplicht om een website bij te houden, waarop zij ouders op de hoogte moeten stellen van de kwaliteit van hun kinderdagverblijf. Dankzij een amendement van de VVD in de Tweede Kamer (in samenwerking met het CDA), is deze verplichting nu van de baan.

De VVD maakt zich al langer zorgen over de toenemende regeldruk in de kinderopvang. Deze zorg wordt onderstreept door een rapport van de Actal (Adviescollege Regeldruk). VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen: "In het wijzigingsvoorstel voor van de Wet op de Kinderopvang stelt de minister voor om alle kinderopvangorganisaties een verplichte website op te leggen. Het doel hiervan is de transparantie voor ouders te vergroten. Dat gaat de VVD te ver. We gaan ondernemers in een particuliere sector niet vertellen of zij wel of niet over een website moeten beschikken en welke informatie daar op moet staan”, aldus Tellegen. Naast het feit dat er al instrumenten bestaan die de transparantie moeten vergroten, hebben ouders hierin ook een eigen verantwoordelijkheid, vindt de VVD-politica.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Ockje Tellegen (VVD)

Voor de VVD is het van groot belang dat de veiligheid in de kinderopvang zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. Tellegen: "In de kinderopvang gaat het om de jongste en daarmee de meest kwetsbare groep kinderen, dan staat veiligheid natuurlijk voorop. Maar we moeten niet doorslaan met allerlei overbodige regels. Temeer de minister zelf ook heeft aangegeven dat 100% veiligheid niet bestaat. Er ligt ook een taak bij de sector en de ouders zelf. Een liberaal moet zich bij iedere wet afvragen, schieten we niet door, welk doel dient deze wet, is er sprake van proportionaliteit”.

Aanleiding voor de wijziging van de Wet op de kinderopvang is de Amsterdamse zedenzaak bij kinderdagverblijf het Hofnarretje. Er komt, net als in de jeugdzorg en het onderwijs, een meldcode voor kindermishandeling voor professionals. Ook komt er een systeem van continue screening. Hiermee worden alle medewerkers in de kinderopvang permanent ‘gescreend’ op verdenkingen of veroordelingen voor geweld- of zedenmisdrijven. De VVD is voorstander van deze maatregelen. Hiermee wordt de veiligheid van kinderen in de kinderopvang geoptimaliseerd.

lees meer