Emissiehandelssysteem nog niet van de baan

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, July 3 2013, 14:01.
Emissiehandelssysteem nog niet van de baan
Bron: Blog Bas Eickhout

Voor de tweede keer stemde het Europarlement over een voorstel om het overschot aan CO2-uitstootrechten in het emissiehandelssysteem aan te pakken, het zogenaamde backloading. GroenLinks was ontevreden over het compromis, maar een tegenstem zou volledige afwijzing van de redding betekenen. Europarlementariër Bas Eickhout is voor de Europese Groenen het gezicht van het emissiehandelssysteem en deed al eerder voorstellen om het emissiehandelssysteem te redden. Met gemengde gevoelens kijkt hij naar de uitslag.

Eickhout: “De vervuiler laten betalen is een principe dat niet meer dan logisch is. Het compromis voorkomt dat het hele systeem verder instort, maar dit compromis zal niet leiden tot een stijging van de CO2-prijs die werkelijk zoden aan de dijk zet.”

Gratis weggegeven CO2-rechten

In april stemde een conservatieve meerderheid tegen het reddingsplan voor het emissiehandelssysteem, ondanks de roep van multinationals als Unilever en zelfs Shell om het plan te steunen. Door het overschot aan veelal gratis weggegeven CO2-rechten is de CO2-prijs tot een dieptepunt gedaald. De CO2-uitstoot vermindert daardoor onvoldoende en investeringen in schone en klimaatvriendelijke productietechnieken worden niet gestimuleerd.

Het voorstel dat het Europarlement aannam, moet nog onderhandeld worden met de Europese ministers. “We kopen nu eigenlijk alleen wat tijd omdat structurele hervormingen nog niet eens besproken zijn”, aldus Eickhout.

Meer ambitie in klimaatbeleid

De Europese Commissie moet veel ambitieuzer worden om schaarste op de CO2-markt te creëren, anders zal de lage CO2-prijs werkgelegenheid in innovatieve sectoren fnuiken. Europa moet dus haar doelen op klimaatbeleid aanscherpen. “Als ze dat niet doet, dan kan Europa zich niet langer koploper noemen op klimaatbeleid. De duurzame economie zou daar zwaar onder leiden en klimaatverandering alleen maar toenemen. Dit laten lopen is dus onverantwoord”, aldus Eickhout.

Meer informatie

Lees ook Zeven vragen en antwoorden over het emissiehandelsstysteem (ETS)