Gemiste kans voor hervorming Europees landbouwbeleid

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, June 27 2013, 13:26.
Gemiste kans voor hervorming Europees landbouwbeleid
Bron: GroenLinks Europa

De hervorming van het Europees landbouwbeleid waar het Europees Parlement en Europese ministers het dinsdag eens over werden, is een gemiste kans. De grootschalige en intensieve landbouw blijft het geld opstrijken, terwijl de kleinschalige boer met oog voor dierenwelzijn en natuur juist de grootste steun zou moeten krijgen, concludeert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Verduurzaming wordt weliswaar voor het eerst verankerd in het Europees landbouwbeleid, maar er zijn veel te weinig concrete maatregelen aan verbonden.

“In de onderhandelingen hebben we vergroening als een van de doelstellingen van het landbouwbeleid overeind kunnen houden”, reageert Eickhtout. “Maar de uitwerking is te vrijblijvend.” Landen kunnen makkelijk kiezen voor maatregelen die de minste verandering opleveren.

“Het landbouwbeleid blijft grootschaligheid belonen ten koste van kleinschalige boerenbedrijven, dierenwelzijn en natuur.”

De 55 miljard euro per jaar aan landbouwsubsidies wordt nog steeds oneerlijk verdeeld. Tachtig procent van de landbouwsubsidies gaat naar twintig procent van de boerenbedrijven.

Eickhout: “Met dit landbouwbeleid krijgen de grote landbouwbedrijven de lage prijs gecompenseerd met landbouwsubsidies. De natuur- en milieuschade door de intensieve landbouw komt vervolgens ook weer voor de rekening belastingbetaler.”

Een andere kijk op eten

Voor een andere kijk op eten bekijk je onze website Baas op eigen Bord.