D66 presenteert notitie ‘Veiliger omgaan met chemie’

Source: S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, published on Thursday, June 20 2013.

Chemische bedrijven die vaker de fout in gaan moeten steeds zwaardere boetes krijgen. Ook moeten toezichthouders vaker onaangekondigd controles uitvoeren. Dat staat in de notitie ‘Veiliger omgaan met chemie’ die D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven en D66-Statenlid in Zuid-Holland Paul Breitbarth vandaag presenteren. Van Veldhoven: “Onze chemische bedrijven zijn van grote waarde voor de economie, maar er zijn ook risico’s. In deze notitie doet D66 voorstellen voor een slimmer en beter veiligheidsbeleid.”

Vertrouwen

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over externe veiligheid van chemiebedrijven. Volgens Van Veldhoven en Breitbarth is het belangrijk dat omwonenden en werknemers van chemiebedrijven het vertrouwen in hun veiligheid terugkrijgen. Van Veldhoven: “Mensen zijn bezorgd over de problemen bij Chemie-pack en Odfjell. Ik wil dat iedereen erop kan vertrouwen dat veiligheid prioriteit nummer één is als het gaat om gevaarlijke stoffen.”

Verbeteringen

De D66’ers doen in de notitie zes voorstellen voor een veiliger omgang met chemie. Hierbij horen onder meer het strenger beboeten van bedrijven die vaker de fout in gaan, een betere handhaving door toezichthouders, een snelle mentaliteitsverandering bij bedrijven en een betere coördinatie van verantwoordelijkheden op landelijk niveau. Bedrijven hebben recht op een toezichthouder met kennis van zaken. Daarnaast is het belangrijk dat externe veiligheid een integraal onderdeel wordt van de Omgevingswet. Tot slot willen Van Veldhoven en Breitbarth het toezicht op bedrijven verbeteren die net niet in de zwaarste categorie voor gevaarlijke stoffen vallen. Statenlid Breitbarth: “Met onze voorstellen kunnen we stappen zetten naar een veiliger omgang met chemie. Zo krijgt iedereen waar hij recht op heeft: een veilige woon- en werkomgeving.”

Notitie

De notitie ‘Veiliger omgaan met chemie’ door Stientje van Veldhoven en Paul Breitbarth is hier te lezen.