EU zet nieuwe stap tegen belastingontduiking: belastingdiensten moeten beter samenwerken

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, June 12 2013, 17:05.
EU zet nieuwe stap tegen belastingontduiking: belastingdiensten moeten beter samenwerken
Bron: GroenLinks Europa

De belastingdiensten van de EU-landen moeten verplicht beter gaan samenwerken. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Europese Commissie woensdag publiceerde. Op dit moment wisselen belastingdiensten al gegevens over rente-inkomsten uit, maar dat moet ook gaan gelden voor andere vormen van inkomen en vermogen. Dat maakt het voor belastingplichtigen nagenoeg onmogelijk om de fiscus te ontlopen door hun geld in een ander EU-land te stallen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout strijdt in het Europees Parlement al lang voor de aanpak van belastingontwijking en verwelkomt dan ook dit Commissievoorstel.

“De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Het is onverteerbaar, zeker in crisistijd, dat rijke burgers hun bijdrage aan de financiering van publieke voorzieningen nog steeds kunnen ontlopen door hun kapitaal over de grens te brengen”, stelt Eickhout. “Voor dit wetsvoorstel geldt dan ook: beter laat dan nooit.”

Er was Amerikaanse druk voor nodig om de EU-landen zover te krijgen dat ze onderling beter gaan samenwerken in de strijd tegen belastingontduiking. Dat is een blamage voor de Europese Unie, vindt Eickhout. Nog altijd bestaat het risico dat Oostenrijk en Luxemburg - de EU-landen met een bankgeheim - de goedkeuring van het Commissievoorstel traineren.

“Het vetorecht bij Europese belastingafspraken, dat ook in Den Haag als heilig wordt beschouwd, beschermt niet de eerlijke belastingbetalers, maar de belastingontwijkende miljonairs.”

GroenLinks wil dat de Europese Unie volgende week, tijdens de G8-top in Noord-Ierland, alles op alles zet om van automatische uitwisseling tussen belastingdiensten de mondiale standaard te maken. Eickhout: “Er mogen geen belastingparadijzen meer overblijven. Niet voor miljonairs en niet voor multinationals. Vooral ontwikkelingslanden zijn erbij gebaat als het net voor belastingontduikers zich sluit.”

Meer informatie