Eickhout ontstemd over belangenverstrengeling bij EU-expertgroep belastingontwijking

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, June 11 2013, 8:04.
Eickhout ontstemd over belangenverstrengeling bij EU-expertgroep belastingontwijking
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wil opheldering van de Europese Commissie over de samenstelling van een Europese expertgroep tegen belastingontwijking. De Commissie maakte vorige week de leden van dit “platform voor goed fiscaal bestuur” bekend. Tot ontzetting van GroenLinks zijn in deze expertgroep veel organisaties opgenomen die een potentieel belang hebben bij belastingontwijking in Europa. Een duidelijk geval van belangenverstrengeling, constateert Eickhout, net nu er eindelijk een begin wordt gemaakt met de aanpak van belastingontwijking en -ontduiking in de EU.

De Europese Unie loopt naar schatting 1000 miljard euro per jaar mis door belastingontwijking. Eurocommissaris Algirdas Šemeta presenteerde eind vorig jaar zijn plan om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken. De oprichting van het platform is onderdeel van dit actieplan. Werkgeversorganisaties, belastingadviseurs en accountants vormen de meerderheid van het platform. Daarmee dreigt het platform een lobby tegen een effectieve aanpak van belastingontwijking te worden.

Eickhout stelde daarom de volgende schriftelijke vragen aan Eurocommisaris Šemeta:

  • Vindt de Europese Commissie het acceptabel dat er twee keer zoveel brancheorganisaties (als andere betrokkenen (vakbonden, belastingwetenschappers, ontwikkelingsorganisaties) in het platform zitting hebben?
  • Vindt de Europese Commissie het acceptabel dat negen van de vijftien externe leden afkomstig zijn uit brancheorganisaties of dat ze belastingadviseurs of accountants zijn?
  • Welke maatregelen neemt de Europese Commissie om deze onbalans recht te trekken en hoe gaat het om met het duidelijke belangenconflict in het platform?