Europese aanbevelingen missen eenduidige visie voor herstel economie

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, May 30 2013, 17:05.
Europese aanbevelingen missen eenduidige visie voor herstel economie
Bron: Groenlinks

In de jaarlijkse economische aanbevelingen van de Europese Commissie aan de EU-landen mist een allesomvattende visie voor een duurzaam en sociaal herstel van de economie in Europa. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet dat de Europese Commissie afstapt van haar pure bezuinigingsdrift, maar constateert ook dat de ze vast blijft houden aan haar neoliberale agenda. Eickhout mist een proactief investeringsbeleid dat snel moet zorgen voor meer werk. Ook is er te weinig aandacht voor de inkomstenkant van de overheid, bijvoorbeeld door het aanpakken van belastingontwijking.

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar aanbevelingen voor het economisch beleid van de EU-landen, gebaseerd op de nationale hervormingsplannen die de lidstaten eerder volgens de regels van het Europees Semester hadden ingediend.

“De Europese Commissie begint te beseffen dat alleen bezuinigen in antwoord op de crisis contraproductief werkt”, stelt Eickhout. “Maar dat besef komt wel rijkelijk laat, als we zien welke enorme schade het beleid van de afgelopen jaren heeft aanricht.” Eickhout wil snel overschakelen op een beter geïntegreerd beleid in de EU-landen, dat zorgt voor economische stabiliteit op lange termijn. “Daar hoort ook een proactief investeringsbeleid bij, dat over de landsgrenzen heenkijkt.”

Het is jammer dat de Europese Commissie niet meer doet om haar aanbevelingen te koppelen aan de EU2020-doelstellingen, om ervoor te zorgen dat de maatregelen ook duurzame en sociaal-verantwoord zijn. Ook moet de Europese Commissie meer aandacht besteden aan de inkomstenkant van de overheid, bijvoorbeeld door het aanpakken van belastingontwijking en in het stimuleren van economisch herstel en het creëren van nieuwe banen.