Europarlement wil afrekenen met aanhoudende bankencrisis

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, May 22 2013, 13:09.
Europarlement wil afrekenen met aanhoudende bankencrisis
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks steunt de belangrijke stappen op weg naar een Europese bankenunie, zodat we eindelijk kunnen afrekenen met de aanhoudende bankencrisis. Het Europarlement stemde woendag in met het nieuwe Europese bankentoezicht door de Europese Centrale Bank, en eerder deze week namen Europarlementariërs nieuwe regels aan voor het ontmantelen van wankelende banken.

Zombiebanken

GroenLinks-Europarlementariër Eickhout: “Vijf jaar na het omvallen van Lehmann Brothers houden zombiebanken die teveel risico namen de Europese economie nog altijd in gijzeling.”

“Door samen te werken en door strenge regels die belastingbetalers beschermen tegen de verliezen van banken, krijgen de EU-landen weer greep op de economie.”

De hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement, Sven Giegold (Duitse Groenen), dwong in de onderhandelingen met de Europese ministers van Financiën democratische controle af op het bankentoezicht van de Europese Centrale Bank. De ministers gingen akkoord met nieuwe bevoegdheden voor het nationale parlementen en het Europees Parlement:

  • Nationale parlementen mogen de Europese toezichthouder ter verantwoording roepen,
  • Het Europees Parlement krijgt het enquêterecht,
  • Ook moet het Europees Parlement de benoeming van de personen die het Europese toezicht gaan leiden goedkeuren.

Banken in nood

Eerder deze week stemde de commissie Economische Zaken van het Europarlement over nieuwe regels voor banken in nood die belastingbetalers en spaarders tot maximaal 100.000 euro beschermen bij een dreigend faillissement. Door deze nieuwe regels moeten banken herstelplannen presenteren en er zijn regels opgesteld over waar de rekening terecht komt als toch misgaat met een bank. Daarmee komen helderheid en voorspelbaarheid in het afwikkelen van bankenproblemen in de plaats van de paniek op de financiële markten, zoals dat wederom bij de chaotische aanpak van Cyprus het geval was.

Eickhout: “De verliezen die onvermijdelijk zijn bij het ontmantelen van zombiebanken, moeten terecht komen bij hen die de risico's namen en zo min mogelijk bij belastingbetalers en spaarders.”

Nog niet klaar

GroenLinks benadrukt dat de bankenunie hiermee niet af is. De bankensector is in veel landen veel groter dan de nationale economie en vormt daarmee nog altijd een gevaar voor de eurozone. De Europese Unie moet vaart maken met een Europese stroppenpot, gevuld door de banken zelf, en een Europees depositogarantiestelsel. Ook wil GroenLinks dat de Europese Commissie snel met voorstellen komt voor het scheiden van bankactiviteiten zodat banken niet langer kunnen gokken met spaargeld.