Slotlezing: Schokgolven op het wereldtoneel - Prof. dr. Uri Rosenthal, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
date June 18, 2013 19:30
city Utrecht
location Cervantes, Domplein 3 Show location
attending U. (Uri) Rosenthal i et al.
organisation SIB-Utrecht

Het lezingenprogramma van het collegejaar 2012/2013 wordt afgesloten met oud-minister van Buitenlandse Zaken prof. dr. Uri Rosenthal. Hij zal ingaan op het omgaan met grote schokken in de wereldpolitiek, met bijzondere aandacht voor wetenschap en technologie.

In de huidige geglobaliseerde wereld zijn de gevolgen van gebeurtenissen op andere continenten vrijwel onmiddellijk te merken in Nederland en Europa. Zo vinden wetenschappelijke en technologische vondsten sneller dan ooit hun weg via geïntegreerde markten en het internet. Toch blijft de wereldpolitiek onvoorspelbaar: geen land hield voor het najaar van 2010 bijvoorbeeld rekening met de ingrijpende gebeurtenissen van de "Arabische Lente".

Hoe ga je als land om met de ingrijpende verschuivingen op het wereldtoneel? Hoe ga je om met de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe technologieën? Hoe kan je onder deze omstandigheden je economische en technologische (top)positie behouden?

Rosenthal was tussen 2010 en 2012 de Minister van Buitenlandse Zaken van het kabinet Rutte-I. Daarvoor was hij 23 jaar hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ook was hij veertien jaar voorzitter (en oprichter) van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en tussen 1997 en 2002 vice-voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Momenteel zit Rosenthal de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid voor.


1.

More about...