Trage EU-aanpak speelt belastingontwijkende multinationals in de kaart

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, May 21 2013, 11:18.
Trage EU-aanpak speelt belastingontwijkende multinationals in de kaart
Bron: Blog Bas Eickhout

Een meerderheid van het Europees Parlement wil een stevige aanpak van belastingontwijking door multinationals en rijke individuen waardoor overheden naar schatting jaarlijks duizend miljard euro mislopen. De regeringsleiders bespreken dit probleem op de Europese top van woensdag. GroenLinks hoopt dat daar een stap wordt gezet richting een effectieve Europese belastingpolitiek die nationale taboes doorbreekt.

Europarlementariër Bas Eickhout is een van de medeopstellers van het rapport: “Met jaren vertraging erkennen de regeringsleiders eindelijk de perverse gevolgen van belastingontwijking. Maar het blijft alleen bij mooie woorden zolang de Europese regeringsleiders taboes zoals het Oostenrijkse bankgeheim en de Nederlandse postbusbedrijven onbesproken laten. Het vetorecht van landen frustreert een effectieve Europese aanpak en speelt multinationals als Google en Apple in de kaart.”

Veel belastingdossiers zitten muurvast

De unanimiteit die in de EU vereist is voor de coördinatie van belastingen zorgt ervoor dat veel dossiers over belasting al jaren vastzitten in de behandeling door de zevenentwintig ministers van Financiën. Het Europees Parlement pleit voor een nieuw offensief op het vlak van Europese samenwerking bij belastingen. Op voorstel van GroenLinks roept het Europarlement op Europese afspraken te maken over het ontlopen van belastingen op inkomsten uit rente en royalty's. Ook willen Europarlementariërs alleen een belastingvriendelijke behandeling van bedrijven die echte economische activiteiten hebben in een land. Eickhout: “Ik hoop dat het kwartje gaat vallen bij staatssecretaris Weekers.”

“Het gebrek aan een effectieve Europese belastingpolitiek zet de solidariteit in de Eurozone op het spel. Nederlandse belastingbetalers maken zich kwaad over noodsteun aan Portugal. Ondertussen loop de Portugese schatkist miljarden mis omdat de negentien van de twintig grootste Portugese bedrijven de fiscus ontwijken via postbusbedrijven in Nederland”, aldus Eickhout.

GroenLinks steunt ook de maatregelen tegen belastingparadijzen waardoor ontwikkelingslanden miljarden mislopen. De regeringsleiders zouden op de top van morgen een zwarte lijst moeten stellen met landen die volgens een strenge Europese definitie als belastingparadijs kunnen worden aangemerkt. Europarlementariërs pleiten ook voor transparantie over de belastingafdrachten van multinationals. Bedrijven die belasting ontwijken kunnen vervolgens worden uitgesloten van openbare aanbestedingen en subsidies, en in het geval van banken, hun bankvergunning verliezen.

GroenLinks presenteerde dinsdag een actieplan met tien maatregelen tegen belastingontwijking.