Bij olieramp op zee draaien EU-burgers op voor de kosten

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Monday, May 20 2013, 15:02.
Bij olieramp op zee draaien EU-burgers op voor de kosten
Bron: Groenlinks

Drie jaar na de milieuverwoestende ramp met de Deepwater Horizon voor de kust van de Verenigde Staten, laten EU-landen het na om in Europa strengere veiligheidsregels in te stellen voor het boren naar olie op zee. Ook worden oliemaatschappijen nog steeds niet verantwoordelijk gesteld voor de schade die ze veroorzaken bij een ramp. GroenLinks stemt daarom morgen tegen de EU-voorstellen omdat die commerciële belangen van de olie-industrie boven die van haar eigen burgers stelt.

Deepwater Horizon

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zwengelde destijds na de olieramp in Amerika met zijn Vlaamse collega Bart Staes de discussie over de Europese veiligheidsregels aan, maar hij is nu zeer teleurgesteld in de uitkomst in concrete wetgeving.

Eickhout: “De explosie op booreiland Deepwater Horizon toonde aan welke verwoestende gevolgen een olieramp kan hebben. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Helaas stellen landen zoals Nederland de commerciële belangen van de eigen olie-industrie boven het vergroten van de veiligheid van alle burgers.”

Europees toezicht

Eickhout pleit al vanaf het begin van de discussie voor strengere Europese veiligheidseisen inclusief een echt Europese toezicht, onder andere bij het inspecteren van booreilanden. Een olievlek houdt zich immers niet aan de landsgrenzen. Helaas weigerden landen met een grote offshore olie-industrie, zoals Nederland, daaraan mee te werken.

Ook de aansprakelijkheid van oliemaatschappijen, zoals Shell, is niet vastgelegd in de voorstellen. Ze worden niet verantwoordelijk voor alle civiele, financiële en milieuschade bij een ongeluk bij het winnen van olie op zee. Eickhout: “De verwoestende gevolgen van een olielek leiden tot miljarden euro's aan schade. We zouden waterdichte afspraken moeten maken over de verantwoordelijkheid, zodat de Europese burger niet achteraf opgezadeld wordt met de rekening van een schoonmaakoperatie.”

Geen moratorium op boren op de Noordpool

Tenslotte kreeg ook een moratorium op boren op de Noordpool geen steun van de EU-lidstaten, waar het Europarlement zich op initiatief van Eickhout voor uitsprak. Boren op de Noordpool is onverantwoord vanwege de hogere risico's op een olieramp en oliemaatschappijen zijn simpelweg niet toegerust op de extreme omstandigheden in het kwetsbare Arctische gebied. “In één van de laatste grote ongerepte natuurgebieden in de wereld zijn de gevolgen van een ramp niet te overzien”, aldus Eickhout.

Afgelopen maand verbood de Amerikaanse regering Shell om verder naar olie te boren in het Noordpoolgebied vanwege de vele ongelukken en andere blunders in 2012. Toen kon een olieramp slechts op het nippertje voorkomen worden.

Eickhout gaat zijn voorstel voor een moratorium op het boren naar olie op de Noordpool morgen opnieuw indienen, maar heeft geen hoge verwachtingen van de steun van andere partijen.