Koopzondag voortaan zaak van gemeenten

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Friday, May 17 2013, 1:40.
Koopzondag voortaan zaak van gemeenten
Bron: Blog Kees Verhoeven

Dinsdag 14 mei mocht ik samen met Liesbeth van Tongeren de initiatiefwet winkeltijden van D66 en GroenLinks verdedigen in de Eerste Kamer.

Zelf bepalen

Deze wet is ooit ingediend door oud-Kamerlid en ex-collega Boris van der Ham (D66) samen met Ineke van Gent (GL). De strekking is om gemeenten voortaan helemaal zelf te laten bepalen of en hoeveel koopzondagen ze per jaar hebben. Nu is het nog zo dat gemeenten alleen meer dan 12 koopzondagen mogen organiseren als ze voldoen aan de zogenaamde toerismebepaling. Terwijl de aanwezigheid van toeristen in je gemeente helemaal niet de enige drijfveer voor meer (of minder!) zondagopenstelling hoeft te zijn.

Christelijk afgrijzen

Nadat we de initiatiefwet eerst met succes in de Tweede Kamer hadden verdedigd (op 24 oktober 2012), was dit de laatste stap in het wetgevingsproces. Op 28 mei aanstaande stemt de Senaat over de wet. Het ziet er sterk naar uit dat het voorstel wordt aangenomen. Zelfs het CDA overweegt om voor te stemmen, tot afgrijzen van de andere Christelijke partijen maar ook de SP die in dit geval vooral de gevaren ziet van de lokale democratie. D66 gelooft er juist wel in dat gemeenten goed in staat zullen zijn om de lokale en regionale belangen onder alle bewoners, bezoekers, ondernemers en werknemers zorgvuldig af te wegen om tot een passend besluit te komen. Onze wet gaat dus niet over meer koopzondagen maar over meer lokale autonomie. toen dit duidelijk was, konden Boris en ik tevreden terugkijken op het debat!

 
Koopzondag voortaan zaak van gemeenten
Bron: Blog Kees Verhoeven

In het hele land

Veel gemeenten in Nederland zijn erg blij met de initiatiefwet. Zo was ik woensdag in Tilburg bij een politiek cafe van de lokale D66 afdeling over detailhandel. De aanwezige ondernemers waren overwegend positief over de mogelijkheid om hun klanten beter te bedienen. En de wethouder zag kansen om Tilburg te profileren als winkelstad van Nederland.

Aanstaande zaterdag voert D66 actie in twaalf gemeenten om aandacht te vragen voor de verruiming van de winkeltijdenwet en meer lokale keuzevrijheid. Kijk hier op de D66 website waar we zijn en hoe je mee kunt doen!

Tot zaterdag. Of tot zondag in de winkel natuurlijk!