Absurde deal: Internationale luchtvaart mag gratis vervuilen

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, April 16 2013.
Absurde deal: Internationale luchtvaart mag gratis vervuilen
Bron: Blog Bas Eickhout

De internationale luchtvaartsector hoeft het komende jaar niet te betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit is de uitkomst van een akkoord met de Europese milieuministers dat het Europarlement dinsdag afstempelde. Europarlementariër Bas Eickhout vindt het absurd dat Europa de luchtvaartsector de hand boven het hoofd houdt en zo het principe dat de vervuiler betaalt aan de kant schuift.

Eickhout: “Nu blijven we de oneerlijke concurrentie in stand houden, waardoor de vervuilendste manier van transport, de luchtvaart, nog steeds veel goedkoper is dan andere vervoersmiddelen. Dat is precies het omgekeerde van wat we willen bereiken.”

Geen belasting

Meer dan tienduizend energiecentrales en industriële installaties moeten rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten, maar internationale vluchten worden van deze plicht vrijgesteld. Op vliegtickets of de kerosine in vliegtuigen wordt momenteel ook geen belasting geheven.

Vanaf januari dit jaar moesten alle vliegtuigen die landen in of vertrekken uit een Europese luchthaven betalen voor hun CO2-uitstoot. Deze maatregel wordt nu onder druk van Rusland, de Verenigde Staten en China met een jaar uitgesteld. In de tussentijd moet gezocht worden naar een internationale oplossing. Eickhout ziet de noodzaak van een globale oplossing, maar snapt niet waarom Europa treuzelt met invoering van eigen beleid: “We weten allemaal dat uitstel leidt tot afstel. Ondertussen neemt de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartsector met zevenhonderd procent toe. Europa geeft met knikkende knieën toe aan de druk van China en de VS, terwijl de EU met rechte rug de internationale onderhandelingen had moeten leiden.”

Met de maatregel zou een derde van de internationale vluchten onder een CO2- doel vallen. Vluchten binnen de EU moeten nu wel CO2-rechten kopen, zo’n paar cent per enkeltje.