Europees Parlement wil emissiehandelssysteem niet redden

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, April 16 2013, 11:51.
Europees Parlement wil emissiehandelssysteem niet redden
Bron: Groenlinks

Het Europees Parlement haalde dinsdag het CO2-emissiehandelssysteem (ETS) onderuit. Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd over zijn conservatieve collega's die een reddingsplan voor het emissiehandelssysteem wegstemden, ondanks de roep van multinationals als Shell en Unilever om het plan te steunen. Volgens Eickhout lopen we nu het risico dat de hoeksteen van het Europese klimaatbeleid instort omdat de prijs voor CO2-uitstoot veel te laag is.

Eickhout: “De urgentie om klimaatverandering aan te pakken is te groot om ons klimaatbeleid bij het oud vuil te zetten. Ondanks alle mooie groene woorden is dat wat het conservatieve deel van het Europarlement nu doet."

Het Europarlement stemde dinsdag tegen wetgeving die de Europese Commissie in staat zou stellen om de veiling van CO2-rechten uit te stellen, het zogenaamde backloading. Dit reddingsplan had ervoor moeten zorgen dat de CO2-prijs weer op zou krabbelen.

Eickhout: "De vervuiler betaalt straks helemaal niets voor zijn CO2-uitstoot, waardoor vuile kolencentrales kunnen blijven renderen en investeringen in efficiënte en schone productietechnieken de kop in worden gedrukt. Zelfs bedrijven als Shell vinden de huidige CO2-prijs te laag en vroegen om ingrijpen.”

Eickhout roept de Commissie daarom op om nu zo snel mogelijk structurele oplossingen op tafel te leggen om de Europese CO2-markt in leven houden. “De CO2-markt functioneert niet naar behoren omdat onze klimaatdoelstelling iedere ambitie mist. Het Europese doel om in 2020 onze CO2-uitstoot met twintig procent te verminderen hebben we twee jaar geleden al met twee vingers in de neus gehaald. Verhoging van de doelstelling zorgt ervoor dat investeringen in groene energie en energiebesparing weer gaan lonen.“

Het aanbod van CO2-rechten is veel groter dan de vraag, waardoor er eind dit jaar een overschot aan rechten is dat gelijk staat aan twee miljard ton CO2-uitstoot. Dat is ongeveer de helft van de jaarlijkse Europese uitstoot. Het grote aanbod leidt tot een hele lage CO2-prijs.

Landen als Groot-Brittannië, Denemarken, Slovenië, België, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland zijn voorstander van het uitstel van de veiling van CO2-emissierechten. Door de uitkomst van de stemming vandaag zal de milieucommissie van het Europarlement met een nieuw voorstel moeten komen. De kans is echter zeer klein dat dit wel zal leiden tot uitstel van de veiling van de CO2-rechten.

Resultaat hoofdelijke stemming

Hieronder staat - onder voorbehoud - het resultaat van de hoofdelijke stemming. Er werd gestemd over amendement 20 (dat backloading afwijst) op het rapport van de Duitse sociaaldemocraat Matthias Groote.

 

Partij

voor

tegen

onthouden

 

Christendemocraten

178

(69%)

59

(23%)

22

(8%)

(CDA verdeeld*)

Sociaaldemocraten

24

(14%)

123

(70%)

28

(16%)

(PvdA tegen)

Liberalen

31

(40%)

44

(57%)

2

(3%)

(VVD voor, D66 tegen)

Groenen

1

(2%)

54

(96%)

1

(2%)

(GroenLinks tegen)

Verenigd links

3

(9%)

22

(69%)

7

(22%)

(SP tegen)

Conservatieven

45

(87%)

7

(13%)

0

(0%)

(ChristenUnie tegen)

EFD

31

(89%)

1

(3%)

3

(3%)

(SGP tegen)

Niet ingeschreven

21

(78%)

5

(19%)

1

(4%)

(PVV voor)

Totaal

334

(47%)

315

(44%)

63

(9%)

 
  • De CDA-delegatie stemde verdeeld. Wortmann-Kool stemde voor, de drie andere CDA'ers tegen.