Akkoord over bankenunie: meer grip op Europese banken

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Tuesday, March 19 2013, 16:37.
Akkoord over bankenunie: meer grip op Europese banken
Bron: GroenLinks Europa

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de ministers van Financiën zijn tot een akkoord gekomen over het Europese bankentoezicht. De Groene Europarlementariër Sven Giegold leidde de onderhandelingen namens het Europees Parlement en zorgde voor democratische controle op de nieuwe toezichtstaken van de Europese Centrale Bank. GroenLinks is tevreden met het akkoord en wil dat de EU-landen snel de noodzakelijke vervolgstappen zetten om meer grip te krijgen op de Europese bankensector.

"Een bankenunie met scherp Europees toezicht kan voorkomen dat te slap nationaal bankentoezicht in Spanje, Cyprus of Nederland de hele eurozone in gevaar brengt", reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. "Alleen door het toezicht Europees te organiseren krijgen we grip op de banken die de Europese economie nu al jaren in gijzeling houden."

Dankzij de inzet van de Groenen is het gelukt om democratische controle op het bankentoezicht van de Europese Centrale Bank te versterken. De ministers gingen akkoord met nieuwe bevoegdheden voor het Europees Parlement en nationale parlementen. Nationale parlementen mogen de Europese toezichthouder ter verantwoording roepen en het Europees Parlement krijgt het enquêterecht. Ook moet het Europees Parlement de benoeming van de personen die het Europese toezicht gaan leiden goedkeuren.

Eickhout: "De Europese Centrale Bank is onafhankelijk in haar monetaire beleid. Maar dat mag er niet toe leiden dat haar nieuwe toezichtstaken zonder enige democratische controle blijven. Dat heeft mijn collega Giegold gelukkig voorkomen."

GroenLinks benadrukt dat de bankenunie hiermee niet af is. Een Europees mechanisme om grote banken in problemen te ontmantelen en een Europees depositogarantiestelsel zijn onmisbaar om voorgoed een einde te maken aan de schade die Europese probleembanken aan de economie toebrengen. Het getreuzel daarmee moet afgelopen zijn, aldus Eickhout.