Werkbezoek stichting AAP

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Friday, February 1 2013.
Werkbezoek Stichting AAP
Bron: Blog Johan Houwers

Vrijdag 1 februari ben ik op werkbezoek geweest bij Stichting AAP in Almere. AAP is een opvangcentrum voor uitheemse dieren. De dieren die bij AAP terecht komen worden eerst opgevangen en medisch onderzocht zodat ze vervolgens via een sociaal plan weer kunnen worden uitgezet in bijvoorbeeld dierentuinen of reservaten. De stichting is volledig onafhankelijk van overheidsgeld en heeft een begroting van ongeveer zes miljoen per jaar.

We hebben met de stichting gesproken over de positieflijst. Dit is een lijst met dieren die zonder vergunning door particulieren gehouden mogen worden. De positieflijst beperkt het aantal dieren dat vrij kan worden aangekocht en gehouden. Als opvangcentrum heeft de stichting veel te maken met dieren die door particulieren zijn gekocht en vervolgens weer worden gedumpt. Volgens AAP is een positieflijst een goed middel om aan de voorkant deze aanwas terug te dringen. Daarnaast ziet de stichting dat er ook nog veel kan worden gedaan aan voorlichting. Particulieren weten vaak niet waar ze aan beginnen als zij een dier in huis nemen.

Na gesproken te hebben over deze politieke ontwikkelingen zijn we in de stromende regen een rondje gaan lopen over het terrein, waar we de opgevangen dieren met eigen ogen konden aanschouwen. De meeste apen die in het opvangcentrum zijn gehuisvest zijn aapjes die via Marokko naar Nederland worden gesmokkeld voor handel. Daarnaast waren er ook apen die na dierproeven weer een thuis zochten. De stichting ziet de trends in het houden van dieren sterk terug, nu zijn er bijvoorbeeld een groot aantal wasberen en eekhoorns dat binnen wordt gebracht.

Werkbezoek Stichting AAP
Bron: Blog Johan Houwers

Als laatste hebben we de chimpansees bezocht. Deze dieren zijn sociaal zo beschadigd dat ze niet meer kunnen worden uitgezet bij andere soortgenoten. De verhalen achter deze beesten zijn vaak gruwelijk, maar dankzij deze stichting krijgen zij de laatste jaren van hun leven toch nog een waardig bestaan.

We hebben de ochtend afgesloten met een (biologische-, vegetarische) lunch om nog even na te praten.