Maak schulden sneller inzichtelijk

Source: T. (Tunahan) Kuzu i, published on Tuesday, January 22 2013, 16:32.

Flickr / BOSSoNe0013

De PvdA is geschrokken van de cijfers die onlangs door de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK zijn gepresenteerd. Voor het eerst zijn er meer werkenden die in de schuldhulpverlening zitten dan mensen die uitkeringsgerechtigd zijn. Ook een toenemend aantal jongeren komt in de schulden te zitten. De PvdA wil dan ook dat het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) er snel komt, waardoor vroeg inzicht ontstaat of iemand in problematische schulden dreigt te komen.

Deze cijfers moeten we snel zien te kantelen. En die kanteling kunnen wij alleen maken als we vroegtijdig inzetten op signalering van problematische schulden om ervoor te zorgen dat mensen geen schulden kunnen maken. Met name onder jongeren zien we dat het probleem in een rap tempo groeit en nu ook onder mensen die werken.

Al eerder pleitte de PvdA voor het Landelijk Beslagregister. Hierdoor kunnen overheidsinstanties en deurwaarders niet onnodig en/of tegelijkertijd beslag kunnen leggen op het inkomen van een persoon waardoor die onder de beslagvrije voet komt te zitten.

Tegelijkertijd moet er hard gewerkt worden om de soms schandalige incassodrift van incassobureaus tegen te gaan. De Wet Incasso Kosten (WIK) stelt een staffel op voor de normering van incassokosten. Echter zien wij steeds meer dat op twee verschillende vorderingen twee keer incassokosten worden berekend, terwijl er slechts 1 handeling wordt verricht. Dat moet niet meer kunnen.

De Nationale Ombudsman heeft afgelopen week een onderzoek gepubliceerd die ons alleen maar sterkt dat het de hoogste tijd is voor preventie. We kunnen blijven dweilen met de kraan open waardoor problematische schulden zullen blijven toenemen en mensen alleen maar verder afglijden in de negatieve spiraal. Daar past de PvdA voor. Wij zullen dan ook tijdens het overleg van aanstaande woensdag in de commissie Sociale Zaken de aandacht van de staatssecretaris vragen voor dit onderwerp.