Grote demonstratie tegen kerncentrale Tihange

Source: H. (Manon) Fokke i, published on Sunday, January 13 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bas Eickhout

Op zaterdagmiddag 12 januari 2013 vond in Maastricht een demonstratie plaats tegen de kerncentrale in Tihange. Meer dan 1000 mensen uit Nederland, België en Duitsland trokken met spandoeken en vlaggen door de straten van Maastricht.

Manon Fokke liep vooraan mee in de demonstratie en nam, samen met burgemeester Onno Hoes van Maastricht, die voorzitter is van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, en PvdA député Bert Kersten (o.a. duurzaamheidsbeleid), tijdens de afsluitende manifestatie voor het Maastrichtse stadhuis de ruim 11.000 handtekeningen in ontvangst die via een petitie op internet waren verzameld.

De kerncentrale in Tihange, op ruim 40 kilometer van Maastricht in het Belgische Huy, geldt als een tikkende tijdbom, sinds er uit onderzoek is gebleken dat de reactoren scheurtjes vertonen. Op dit moment is één reactor gesloten in verband met de veiligheid.

 
Manon Fokke Demonstratie Stop Tihange! Aw Brök Maastricht
Bron: Blog Manon Fokke

De demonstratie was georganiseerd door o.a. de statenfractie van GroenLinks in Limburg in samenwerking met een aantal Belgische en Duitse anti-kernenergieorganisaties. De manifestatie was er op gericht om de veiligheidszone rondom de kerncentrale van Tihange uit te breiden tot zeker 80 kilometer, zodat de dichtbevolkte euregio met steden als Luik, Aken, Maastricht, Tongeren, Sittard-Geleen, Heerlen, Eupen, onder het veiligheidsregime zouden komen. Maar meer dan jodiumpillen wensten de demonstranten de permanente sluiting van de kerncentrale in Tihange.

 
Manon Fokke Bert Kersten Onno Hoes Stop Tihange!
Bron: Blog Manon Fokke

Manon Fokke was zeer verheugd dat een groot aantal regio's en bestuurslagen vertegenwoordigd was bij de petitieaanbieding. Zij pleitte als woordvoerder binnenlandse zaken en milieu in de Tweede Kamer voor (internationale) samenwerking tussen die verschillende besturen om maatregelen te nemen die de veiligheid en de volksgezondheid garanderen inzake de nucleaire tijdbom, die Tihange is.

Meer informatie over Tihange kunt u nalezen op:

http://limburg.groenlinks.nl/tihange

 
Poster Stop Tihange! Manon Fokke
Bron: Blog Manon Fokke