Oud-minister en CHU-voorman Roelof Kruisinga overleden

Monday, December 10 2012, 15:13

DEN HAAG (PDC i) - Op 90-jarige leeftijd is op 7 december oud-voorman van de CHU i Roelof Kruisinga overleden. Hij was korte tijd minister van Defensie en daarvoor staatssecretaris. In de jaren 1973-1977 leidde hij de CHU-fractie in de Tweede Kamer en was hij tevens met Aantjes en Andriessen voorzitter van de gezamenlijke fractie van ARP i, CHU en KVP i. De CHU was toen in de oppositie, terwijl ARP en KVP regeringsfracties waren.

Roelof Kruisinga was aanvankelijk KNO-arts in Leeuwarden en daarna geneeskundig inspecteur in Friesland. In 1967 werd hij, na topambtenaar op Sociale Zaken en Volksgezondheid te zijn geweest, staatssecretaris van volksgezondheid in het kabinet-De Jong i. Hij bracht toen onder andere de Wet op de luchtverontreiniging en de Wet ziekenhuisvoorzieningen tot stand. In 1971 werd hij staatssecretaris belast met vervoer en milieu in het kabinet-Biesheuvel i.

Als minister van Defensie in het kabinet-Van Agt I i kwam hij in maart 1978 in conflict over de Nederlandse houding ten opzichte van de introductie van de Neutronenbom. Na zijn ministerschap was Kruisinga topman bij de Wereldgezondheidsorganisatie en tien jaar senator voor het CDA.

bronnen: Eerste Kamer en PDC