De afvoer van Dibi’s debat

Source: J.J. (Joram) van Klaveren i, published on Tuesday, February 14 2012.

Op18 oktober vorig jaar publiceerde het gratis krantje De Pers het artikel ‘Jou moeten we hier niet, ga terug naar je eigen land’. De strekking van het artikel: honderden mensen in Nederland worden hun buurt uitgepest en vooral niet-westerse allochtonen zijn het slachtoffer.

Het was een opmerkelijk artikel met opmerkelijke bevindingen. Zo opmerkelijk zelfs dat Groen Links, bij monde van Tofik Dibi, er een debat over aanvroeg. In eerste instantie trachtte hij dit te doen door het debat over weggepeste homostellen (aangevraagd door de PVV) uit te breiden. Toen de PVV aangaf strikt aan het onderwerp homohaat te willen vasthouden, was dit voor de heer Dibi voldoende reden om de gehele PVV te bestempelen als “een stelletje racisten . Typisch Dibi.

In het bewuste artikeltje uit De Pers wordt verwezen naar het rapport ‘Kerncijfers 2010’ van de Landelijke Branchevereniging Antidiscriminatiebureaus (LBA) en het aanvullend onderzoekje ‘Overzicht registratie pesten in de buurt 2009-2011’. Dit rapport en onderzoekje vermelden inderdaad dat ‘ras’ de meest voorkomende grond voor discriminatie is. De term ‘niet-westerse allochtoon’ komt echter in het geheel niet voor. Kijken wij naar de definitie van ‘ras’ in het rapport ‘Kerncijfers 2010’ dan zien we dat het hier een parapluterm betreft. Naast mensen die zich historisch, geografisch en cultureel onderscheiden - zoals Friezen - worden ook expliciet woonwagenbewoners gerekend tot mensen van een bepaald ‘ras’. Men lijkt dus wel erg breed te definiëren…

In het betreffende artikeltje wordt vervolgens gemakshalve (blijkbaar zonder te checken hoe er gedefinieerd wordt) de term ‘ras’ veranderd in ‘niet-westerse allochtoon’. Trekken we deze lijn door, dan zou iemand als Frans Bauer, als woonwagenbewoner, opeens ‘niet-westers allochtoon’ zijn. Een bijzondere manier van redeneren.

Ook de bewering van Luc Hofmans, directeur antidiscriminatiebureau Artikel 1 Noord-Holland-Noord, in De Pers, dat de dader meestal een ‘witte man’ zou zijn, is op geen enkele wijze gebaseerd op cijfers uit de gebruikte rapporten. In werkelijkheid is, ironisch genoeg, in het rapport ‘Kerncijfers 2010’ te lezen dat slachtoffers van Nederlandse herkomst veruit het meest geconfronteerd worden met discriminatie. In 2010 werden slachtoffers met een Nederlandse achtergrond 5x vaker gediscrimineerd dan Marokkanen. En zelfs 8x vaker dan Turken. Over de daders lezen wij niets. Het linkse idee van de boze witte man die zielige allochtonen wegpest en discrimineert blijkt dus helemaal niet uit de cijfers.

Zou het misschien zo kunnen zijn dat mensen van Nederlandse herkomst weggepest worden door mensen met een allochtone achtergrond? Want als wij de definitie qua herkomst van het rapport ‘Kerncijfers 2010’ aanhouden, dan gaat het natuurlijk ook in dat geval om wegpesten op basis van ‘ras’. Maar mogelijk worden ook wel mensen van niet-Nederlandse herkomst weggepest door andere mensen van niet-Nederlandse herkomst. Spanningen tussen verschillende allochtone bevolkingsgroepen is onze altijd gezellige multiculturele samenleving immers niet vreemd. Denk hierbij aan de rellen tussen Koerden en Turken onlangs, maar ook tussen Surinamers en Marokkanen in Amsterdam (2006), Marokkanen en Antillianen in Den Bosch (2007) en het geweld in 2011 tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg. En als het specifiek gaat om wegpesten van allochtonen dan is het weggepeste Marokkaanse gezin uit Utrecht (Terwijde) wellicht het meest bekende voorbeeld. Maar waren het boze witte mannen of losgeslagen Lonsdale-jongeren die dit gezin terroriseerden? Nee, dat was niet zo. De daders waren Marokkanen.

Laat het vooral helder zijn dat het wegpesten van mensen op basis van afkomst net zo verwerpelijk is als het wegpesten op basis van geaardheid. Het is echter wel erg verraderlijk te stellen dat niet-westerse allochtonen massaal slachtoffer worden van ‘wegpestracisme’ op basis van rapporten waar dit helemaal niet in staat. Volgens deze rapporten kan het dus ook heel goed gaan om het wegpesten van autochtonen. Maar dat is niet ‘de waarheid’ waar Tofik Dibi naar vroeg. Hem ging het expliciet om weggepeste allochtonen.

Maar ach, multiculturalisme en ‘de waarheid’ zijn wel vaker in conflict. Blijkbaar zag zelfs Tofik Dibi dat uiteindelijk in en liet hij zijn aangevraagde debat over het wegpesten van allochtonen in stilte afvoeren van de agenda. In stilte, maar niet onopgemerkt.