Expeditie Burger: Debat Burgeroorlog Burgerfeest, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date November 12, 2012
city Amsterdam
location De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 Show location
attending D.W.D. (David) Cameron i et al.
organisation FORUM, Institute for Multicultural Affairs (FORUM)

In het kader van de Expedie Burger vindt op 12 november het debat Burgeroorlog/Burgerfeest in de Balie plaats. Een avond waarin scenario’s worden geschetst van een maatschappij waarin burgers volledig verantwoordelijk zijn voor zichzelf en elkaar.

In de eerste helft van november reist Expeditie Burger door Nederland, op zoek naar wat burgers braaf, boos en betrokken maakt. En naar hoe de overheid en maatschappelijke organisaties daarmee omgaan.

Wat bepaalt hoe braaf, betrokken of boos een Nederlander is? En wat gebeurt er als Nederlanders stoppen met klagen en iets gaan doen? Mogen ze dat wel? Levert dat wat op?

De Do It Yourself-burger is hip. Broodfondsen, Opzoomeren, carpoolclubs en acties tegen eenzaamheid nemen hand over hand toe. De overheid stimuleert deze zelfredzaamheid. Een goede burger is een burger die voor zichzelf en zijn omgeving weet te zorgen. Maar wat gebeurt er als de overheid zich terug trekt en de burger volledig overlevert aan zelfredzaamheid? Gaat iedereen dan over straat met pannetjes soep in de hand voor de zieke buurvrouw? Of valt een groep minder zelfredzame burgers keihard buiten de boot?

Een avond waarin scenario’s worden geschetst van een maatschappij waarin burgers volledig verantwoordelijk zijn voor zichzelf en elkaar. Drie denkers delen hun perspectief op de staat van het land van Koning Burger.

Met: Phillip Blond, politiek filosoof. Zijn idee van een maatschappij die drijft op actieve burgers, sociale bedrijven en een vorm van gedecentraliseerd bestuur inspireerde David Cameron tot het lanceren van het ‘Big Society’ initiatief in Engeland. Albert Jan Kruiter, oprichter en onderzoeker bij het Instituut Publieke Waarden. Imrat Verhoeven, socioloog en bestuurskundige, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De gesprekken worden geleid door Ruben Maes.

Datum en plaats

12 november 2012

20.00 - 22.00 uur

De Balie

Kleine Gartmanplantsoen 10

1017 RR Amsterdam

Aanmelden 12 november

Kaarten kosten normaal €8,50. FORUM heeft een bepertk aantal gratis kaarten beschikbaar gesteld. Reserveer dus snel:

aanmeldformulier 12 november >

Daarna kunnen kaarten besteld worden via www.debalie.nl

Meer informatie

website Expeditie Burger

Debatavonden en Nacht van de Burger

download programma

Activiteiten van Expeditie Burger

download activiteiten

Meer informatie

Vragen? Neem contact op met FORUM:

Sanne van Buuren

tel.: 030 - 2974296

e-mail: s.vanbuuren@forum.nl

Persaangelegenheden

Deniz Arslan

tel.: 030 - 2974392

e-mail: d.arslan@forum.nl

Route

OV: Halte Leidseplein, loopafstand 1 min. Tram 1, 2, 5, 7 en 10

Parkeren: er is weinig parkeercapaciteit in de buurt van het Leidseplein. Byzantium is de dichtstbijzijnde parkeergarage: Tesselschadestraat 1-G - 1054 ET A'dam


1.

More about...