Biden versus Ryan verslaat Holleeder - EU monitor

EU monitor
Sunday, October 25, 2020
calendar

Biden versus Ryan verslaat Holleeder

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Saturday, October 13 2012, 1:21.

Vorige week schreef ik al dat het eerste televisiedebat tussen Barack Obama en Mitt Romney de strijd om het Witte Huis heeft opengebroken, ten gunste van de Republikeinen. Alle Amerikaanse peilingen combinerende, liggen Romney en Obama nu nek aan nek. Met nog minder dan een maand te gaan is het dus superspannend.

Aan de bak

Reden voor lichte paniek in de Democratische tent. In ieder geval was de bravoure van het campagneteam van Obama even weg. Dat maakte het volgende grote debat van cruciaal belang. En dat was het eenmalige tv-duel tussen de running mates, te weten de Democratische Vice president Joe Biden en de Republikeinse Congresmann Paul Ryan.

Duidelijk was dat Joe Biden aan de bak moest. Dus de veel jongere en minder ervaren Ryan aanpakken zonder zelf rare uitspraken te doen (iets waar de warme en volkse spreker Biden juist patent op heeft). Dit om de Democraten weer enthousiast te krijgen en het momentum van de Republikeinen te doorbreken.

Twee winnaars

Het debat was donderdagnacht van 3.00 tot 4.30 uur Nederlandse tijd te zien op CNN. En het was de slaaponderbreking meer dan waard. Het -door ABC-verslaggeefster Martha Raddatz- goed geleide gesprek over buitenlandbeleid, werkgelegenheid, zorgkosten, belastingen, geloof en leiderschap was behalve een botsing tussen ideeën ook een confrontatie van stijlen. Biden sprak gepassioneerd en dominant, lachte veelvuldig (het werd zelfs een hit op twitter) en onderbrak Ryan voortdurend. Ryan bleef rustig, verweerde zich met veel cijfers en harde kritiek op de jaren onder Obama.

Hoewel Biden de mooiste momenten op zijn naam schreef -inclusief een verwijzing naar de klassieke uitspraak "you're no Jack Kennedy" uit 1988- was er geen duidelijke winnaar. In feite waren beide winnaar: Biden gaf de Democratische campagne nieuw elan. Ryans optredens bleek geen rem op de opkomst van Romney. Woensdagnacht 17 oktober om 3.00 uur onze tijd staat het tweede televisiedebat (in New York) tussen Obama en Romney op het programma. Het is maar een kijktip.

Holleeder

Minder spannend vond ik de veelbesproken uitzending van College Tour met als gast Heineken-ontvoerder en ex-crimineel Willem Holleeder. Zelf vond ik dat het moest kunnen en sowieso wilde ik de uitzending niet vooraf veroordelen. Gelukkig was van de door velen zo gevreesde heldenverering geen enkele sprake en stelden presentator Twan Huys en de studenten relevante en kritische vragen. Maar helaas beantwoordde Holleeder ze lang niet allemaal waardoor het gesprek toch steeds aan het oppervlak bleef hangen.

Daarbij deden de aankondiging en daarna de uitgelekte opnamen van tevoren al zoveel stof opwaaien dat het grote terugblikken al begonnen was voor de uitzending daadwerkelijk plaatsvond. Een anti-climax was het onvermijdelijke resultaat.

Willem Holleeder werd vrijdagavond op primetime uitgezonden. Maar het echte televisiespektakel vond deze week dus diep in de donderdagnacht plaats.