Mohandis blijft actief in Gouda

Source: M. (Mohammed) Mohandis i, published on Friday, October 12 2012, 2:04.

Het zijn bijzondere weken voor Gouwenaar Mohammed Mohandis. Sinds de verkiezingsuitslag op 12 september zit het Goudse PvdA raadslid in een stroomversnelling. Mohandis blikt terug op de gebeurtenissen van de laatste maand en hij vertelt over zijn plannen in de Tweede Kamer waar hij nu aan het werk is.

Dankzij de monsterscore voor de PvdA tijdens de verkiezingen op 12 september wist Mohandis met zijn 33e plek op de lijst een zetel te pakken in de Tweede Kamer. “De peilingen werden alsmaar beter waardoor ik steeds meer het goede gevoel kreeg dat het me ging lukken. Maar ik was me ervan bewust dat peilingen niet alles zeggen. Na de verkiezingsuitslag volgde een moment van ongeloof. Ik kwam in een soort van roes. Opeens ging alles heel erg snel.” Mohandis volgde een inwerkprogramma en de een na de andere verandering volgde elkaar op. “Ik moest mijn ontslag indienen bij Forum. Eigenlijk wildeik hier nog dingen afronden, maar hiervoor bleek geen ruimte te zijn in het inwerkprogramma. Binnen een paar dagen ruimde ik mijn ene kamer op en richtte ik mijn kamer in Den Haag in. In Den Haag leerde ik over procedures, de agenda en over de instrumenten die je als kamerlid krijgt.” Alles ging snel, zelfs de beëdiging in de Tweede Kamer. Het meest bijzondere van de beëdiging was voor Mohandis het binnenlopen van de zaal. “Jarenlang volg ik de landelijke politiek vanaf de zijlijn en nu ben ik een van de 150. Daar zat ik dan op die blauwe stoel.”

Vertrouwen

Vorige week hoorde de Gouwenaar dat hij de portefeuille onderwijs krijgt. “Naast het inlezen, heb ik veel tijd gepland voor werkbezoeken. Ik wil evenveel tijd buiten de Kamer zijn als binnen. Als volksvertegenwoordiger wil ik actief zijn in het land en ga ik ervoor zorgen niet te verzuipen in het Haagse. Met scholieren en belangenorganisaties ga ik in gesprek en zo wil ik de dingen uit de praktijk bij de minister op zijn bordje leggen.” Op 10 oktober neemt Mohandis na zes jaar officieel afscheid van de Goudse raad. “Deze functies zijn niet te combineren. Maar Gouda is nog niet van mij af”, lacht hij. “Als geboren en getogen Gouwenaar blijft Gouda een speciale plek in mijn hart hebben. Ik ben als Tweede Kamerlid regionaal aanspreekpunt, maar ook bij PvdA Gouda blijf ik actief. In welke vorm is nog niet bekend, maar ik vind het belangrijk om mensen op een andere manier bij de politiek te betrekken. Of dit in de vorm is van een politiek café of in een andere vorm is nog niet bekend. Je moet je nooit vervreemden van waar je vandaan komt. Ik ben erg dankbaar voor de vele voorkeursstemmen uit Gouda. Dit vertrouwen wil ik niet beschamen.” Volg de verrichtingen van Mohammed Mohandis op www.mohandis.nl

Door Bonnie van Doorn: krant van Gouda