Dat regel je tijdens de formatie! - EU monitor

EU monitor
Sunday, October 25, 2020
calendar

Dat regel je tijdens de formatie!

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Wednesday, October 10 2012, 1:26.

Je kunt er niet omheen, het is formatietijd. Lijsttrekkers, onderhandelaars en Kamerleden van VVD en PvdA zwijgen veelbetekenend. En als ze uit hun achterkamertjes komen, hebben ze het plechtig over "radiostilte". Tegelijk lekken ze natuurlijk wel leuke nieuwtjes om de honger van journalisten te stillen. Belangenbehartigers en lobbyclubs sturen brieven in de hoop er iets van terug te zien in het aanstaande regeerakkoord. Alleen lopende zaken worden nog behandeld, iedereen is in verwachting van wat komen gaat. De tijd lijkt een beetje stil te staan...

Wat doe je dan als Tweede Kamerfractie die niet aan tafel zit? Simpel, dan regel je dingen die moeten gebeuren. Want tijdens de formatie gaat het Tweede Kamerwerk gewoon door.

Ruimtevaart

Zo wist D66 na lang aandringen, via 2 moties en met hulp van het CDA en het demissionaire kabinet het ruimtevaartbudget van 2012 tot en met 2015 te verdubbelen van 68 miljoen naar 136 miljoen euro. Niet omdat we Andre Kuipers een sympathieke ruimteheld vinden maar omdat we de innovatiekracht en banenmotor van het ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk willen behouden. En dat wordt lastig als Nederland steeds minder contributie betaalt aan het Europese Ruimtevaartprogramma ESA. Het is dus geen rocket science maar het is nu wel geregeld. Het is nu trouwens aan PvdA en VVD om het ook na 2015 te regelen.

Koopzondag

Ook zette D66 deze week de initiatiefwet winkeltijden (ooit ingediend door D66-er Boris van der Ham en GroenLinkser Ineke van Gent) weer op de agenda van de Tweede Kamer. Want er gloort nu een Kamermeerderheid voor dit voorstel dat gemeenten de ruimte geeft zelf te bepalen hoe vaak de winkels op zondag open mogen. En dat is een goede zaak. Want steeds meer mensen en gezinnen willen ook op zondag boodschappen doen, winkelen of funshoppen. Veel bedrijven willen hun deuren kunnen openen om omzet te draaien. Goed voor de economie en de werkgelegenheid dus, zonder dat het ten koste gaat van zondagsrust. Want shoppen is ook zondagsrust, die niet ten koste hoeft te gaan van het kerkbezoek van de ander.

Zo valt er de komende weken dus genoeg te doen. Want als het nodig is, dan regel je het gewoon tijdens de formatie.