Uitnodiging bijeenkomst PvdA Netwerk Defensie, spreker: vice admiraal Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten (29 oktober 2012)

Source: A.M.C. (Angelien) Eijsink i, published on Monday, October 8 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Angelien Eijsink

Leden van het PvdA Netwerk Defensie kunnen zich nu opgeven voor de volgende Netwerk bijeenkomst! De uitnodiging leest u hier!

U kunt zich als PvdA lid ook aanmelden voor het Netwerk. Lees hierover op deze site meer.

Beste leden van het PvdA Netwerk Defensie,

Hierbij wil ik u uitnodigen voor een bijeenkomst van het PvdA Netwerk Defensie op 29 oktober a.s. om 19.00 in Den Haag.

Deze avond staat in het teken van de bestrijding van piraterij. We hebben Vice-admiraal Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten bereid gevonden om een inleiding te houden en daarna met ons over dit onderwerp in gesprek te gaan. Bestrijding van piraterij staat hoog op de internationale agenda. Voor de kust van Jemen, Kenia en Somalië is piraterij de laatste jaren enorm toegenomen. De gevolgen zijn groot: de lokale bevolking lijdt doordat piraten voedselschepen aanvallen, en Nederlandse reders lopen economische schade op wanneer hun schip wordt aangevallen. Onze krijgsmacht heeft de afgelopen jaren binnen verschillende EU en NAVO missies een bijdrage geleverd aan de bestrijding van piraterij. Nederlandse marineschepen beschermden de voedselschepen van het World Food Programme (WFP) en patrouilleerden langs de scheepvaartroutes bij Somalië om piraterij op zee te ontmoedigen.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft in januari 2011 een rapport uitgebracht over piraterij: “Meer publiek- private samenwerking bij bestrijding piraterij”*. De Adviesraad schrijft dat er ondanks preventieve maatregelen en de nabijheid van marineschepen voor de kust voor Somalië, er bepaalde schepen zijn die erg kwetsbaar zijn voor de aanvallen van piraten. Oplossingen zouden kunnen zijn zulke schepen een Nederlands militair beveiligingsteam aan boord te geven, of de kapitein bevoegdheid te geven particuliere beveiligers in te zetten, aldus de Adviesraad.

Vice admiraal Borsboom rondde in 1981 zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine af. Hij vervulde gedurende zijn loopbaan diverse operationele- en staffuncties. Hij was onder meer commandant van Hr. Ms. Tjerk Hiddes en Hr. Ms. Van Speijk. In 2007 werd admiraal Borsboom benoemd tot Directeur Operationeel Beleid Behoeftestelling en Plannen. In zijn laatste functie, van november 2008 tot november 2009, was hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij Deputy Chief of Staff Stability was op het hoofdkwartier van ISAF in Kabul.

Datum: maandag 29 oktober 2012

Tijd: 19.00 - 21.00 (18.30 zaal open voor broodjes en koffie)

Plaats: Tweede Kamer, Den Haag (ingang Plein 2)

Aanmelden: Marijke Moonen -> m.moonen@tweedekamer.nl , 070 318 2748 (tot en met donderdag 25 oktober)

U bent allen van harte welkom!

Tot ziens op 29 oktober a.s.

Hartelijke groeten,

Angelien Eijsink

Woordvoerder Defensie

PvdA Tweede Kamerfractie

Mede namens het PvdA Netwerk Defensie

Joris van Esch

Voorzitter