Actievoerende militairen fluiten Kamerleden uit

Source: A. (André) Bosman i, published on Thursday, May 26 2011.

DEN HAAG - Actievoerende militairen hebben donderdag in Den Haag Tweede Kamerleden uitgefloten. Vooral de parlementariërs van regeringspartijen VVD en CDA kregen veel boegeroep en kritische opmerkingen over zich heen.

Tijdens de manifestatie zei VVD-Kamerlid André Bosman dat er concessies moeten worden gedaan en dat er niet veel aan de aangekondigde bezuinigingen kan worden gedaan.

''Hillen, dit moet je niet willen'', aldus ChristenUnie-leider Arie Slob. "Dit kan niet'', werd er gescandeerd.

Vooral de opmerking van Bosman dat de militairen niet de illusie moeten hebben dat ze hun hele leven bij de krijgsmacht kunnen werken, viel slecht. Bosman heeft zelf jarenlang bij de luchtmacht gewerkt.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kreeg de handen wel op elkaar. ''Hillen, dit moet je niet willen'', zei fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie. ''We moeten stoppen met vuren op eigen leger'', aldus zijn SGP-collega Kees van der Staaij.

Onder luid boegeroep en gefluit heeft Hillen ruim vijfduizend actievoerende militairen en defensiepersoneel toegesproken. Hillen zei de enorme opkomst als een ondersteuning voor zijn beleid te zien. ''Ik begrijp de roep om verzachting en we zullen ons best doen om een goede werkgever te blijven'', aldus de minister. Volgens hem zal de Nederlandse krijgsmacht kleiner moeten, maar ''het zal er wel een zijn waar andere landen jaloers op zullen zijn.'' De militairen waren het duidelijk niet met de woorden van de minister eens. De medewerkers bij Defensie ervaren veel onzekerheid over het termijn waarop de gestelde bezuinigingsmaatregelen ingaan. Hillen zei dat dit wat hem betreft zo snel mogelijk moet worden opgelost. De maatregelen moeten snel worden doorgevoerd, uitstel kan volgens de minister alleen maar zorgen voor nog grotere gevolgen. Daarvoor zal hij eerst met de vakbonden om de tafel moeten, zei hij. Hillen sloot af met de woorden, ''Veel succes met uw loopbaan, ik hoop dat dit bij de krijgsmacht zal zijn.'' Het was aanleiding voor nog harder boegeroep.

De vakbonden waren na afloop tevreden over de ''waardigheid'' van de demonstratie maar terughoudend over de toezegging van Hillen. Volgens Wim van den Burg, voorzitter van AFMP, moet de minister wel met iets over de brug komen anders heeft geen zin om met elkaar om de tafel te zitten. Dat zegt ook Jean Debie van VBM/NOV: ''we hebben wel perspectief op vooruitgang nodig.'' Van den Burg wacht het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen, op 6 juni, met spanning af. Als er politiek geen beweging komt, denkt hij dat de acties verder gaan. De massaliteit van de opkomst overtrof hun stoutste verwachtingen en geeft vertrouwen in verdere acties, aldus de voorzitters.

Defensie moet de komende vier jaar 1 miljard euro bezuinigen en schrapt 12.000 van de 69.000 banen. Zesduizend medewerkers moeten gedwongen weg. Ook veel materieel zal worden afgestoten. De actiedag begon met een protestmars, waaraan duizend militairen in uniform deelnamen. De 'mars voor waardering' kwam onder luid geklap aan bij het manifestatieterrein naast het Malieveld.

Bron: nu.nl