Een week debatteren en campagne voeren: een terugblik

Source: A.C.L. (Arno) Rutte i, published on Sunday, September 9 2012.

>

Iedere dag een nieuwe zaal in een nieuwe plaats. De hele zaterdag keer op keer een nieuwe markt, straat of winkelplein. Steeds nieuwe mensen die in hun keuze bevestigd willen worden, enthousiast gemaakt willen worden over hun keuze, overtuigd willen worden om een goede keuze te kunnen maken of die het heerlijk vinden om hun boosheid, frustratie en woede op iemand te kunnen projecteren. Welkom in de wereld van de campagne!

De maandag was een thuiswedstrijd: een zaal vol liberalen in Drachten die dolgraag van mij wilden horen waarom de VVD nog steeds met afstand de beste keuze voor het land is. En daarvoor zijn ze bij mij natuurlijk aan het juiste adres. Want ik vertel maar al te graag over de 500.000 banen die de VVD wél realiseert, en de SP en PvdA níet. Ik vertel vol enthousiasme over de manier waarop de VVD zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar houdt, zonder wachtlijsten. Wachtlijsten die bij de SP en de PvdA in het verschiet liggen. En ik vertel met passie over dat werk moet lonen en dat bezuinigingen noodzakelijk zijn, omdat we ons wel uit de crisis kunnen bezuinigen en werken, maar niet uit de crisis kunnen belasten. De liberalen in Drachten gingen met een goed gevoel naar huis, klaar om hun vrienden, bekenden, collega’s en buren ook te enthousiasmeren voor het verhaal van de VVD.

Een vergelijkbaar onthaal was er woensdagavond in Huizinge, hoewel mijn inbreng daar beperkt was tot een korte inleiding. De ster van die avond was Ivo Opstelten, die zelfs al zonder iets te zeggen indruk maakt. En zodra hij gaat spreken, over zijn tomeloze inzet voor veiligheid in Nederland, neemt de bewondering toe. Het was een geweldige avond.

Naast deze twee thuiswedstrijden, waren er ook twee dagen met debatten. Op dinsdag in Delfzijl ging het vooral over de uitdagingen van een krimpende bevolking en de specifieke economische kansen en belemmeringen voor Noord Nederland. In totaal kwamen maar liefst 11 partijen aan het woord in een debat dat maar geen debat wilde worden. Teveel politici die te graag te lang aan het woord waren. Dat kan zelfs mij als politiek geïnteresseerde deelnemer niet meer zo heel erg boeien. Een wijze les heb ik er wel door geleerd: spreek kort!

Het debat van donderdag in Haren was opnieuw druk met 10 partijen. In een bomvolle zaal kwam hier dankzij een geweldige debatleiding het debat wél tot stand. Steeds 3 partijen die gedurende 5 minuten elkaar in de haren mogen vliegen over onderwerpen die er toe doen. Onderwerpen die de verschillen inzichtelijk maken. het was een mooie avond, voor de debaters én voor de luisteraars! Een avond waar ook politieke tegenstanders in de zaal zich prettig en respectvol opstelden. Een verademing.

De zaterdag was bestemd voor een campagnedag met Ivo Opstelten. Met een busje door Noord Nedeland deden we in een dag Hoogeveen, Emmen, Groningen en Assen aan. In iedere plaats was er een grote hoeveelheid enthousiaste VVD vrijwilligers op pad. Top! Maar de grootste topper is Ivo zelf. Ik heb nog nooit iemand zo vol overgave en met zoveel plezier zien flyeren. En dat alles met gerichte inzet van die diepe stem: ‘Ik zie het al aan u, u stemt op 12 september ook VVD! Het is in het landsbelang!’ En dat uur na uur na uur. Onvermoeibaar. Het hoogtepunt was de ontvangst in Groningen: 60 vrijwilligers op de been. We waren nog niet binnen, of we werden ‘begroet’ door een ‘Sociale Woestijn’ demonstratie van de FNV, gesteund door PvdA en SP. Ivo Opstelten bleef vrolijk zwaaien, maar ik heb zelden zoveel doodsverwensingen in korte tijd gehoord. Over sociaal gesproken…