Week van de Ondernemer: Marktkansen

Source: K. Verhoeven i, published on Sunday, September 9 2012, 1:12.

Ondanks de zware bezuinigingen heeft de Nederlandse overheid een enorm stimuleringspakket voor ondernemers. Van 100 miljard euro per jaar. Ja, u leest het goed. Die 100 miljard is namelijk het totale bedrag waarvoor gemeenten, provincies en ministeries plus tal van (semi)publieke instanties opdrachten in de markt zetten. Oftewel: er wordt jaarlijks voor 100 miljard euro aan overheidsopdrachten aanbesteed. Een megabedrag.

Gek genoeg gaat dat geld niet naar kleine innovatieve mkb-ers en zzp-ers, maar vooral naar grote en gevestigde bedrijven. Terwijl je toch zou verwachten dat overheden dit aanbesteden heel zorgvuldig doen om te zorgen dat ze de beste (meest innovatieve, meest duurzame, meest kansrijke) oplossing krijgen voor een scherpe prijs.

Maar de praktijk is dat overheden vooral bang zijn fouten te maken bij aanbestedingen en daarom hele hoge -maar niet functionele (zelfs onredelijke)- eisen stellen. Zoals een minimale omzet of een hoop ervaring. Bovendien gooien overheden kleinere opdrachten vaak op een grote hoop en maken ze er megaopdrachten of grote raamcontracten van. Onder het mom van massa is kassa, maar de werkelijkheid is natuurlijk: goedkoop is duurkoop. Want ze duwen zo alle nieuwkomers uit de markt en komen per definitie uit bij de gevestigde orde die de buit onderling verdeelt in plaats van te concurreren op prijs en kwaliteit. Kiezen voor grote bedrijven die de klussen al jaren doen lijkt lekker makkelijk maar is niet goed voor het midden- en kleinbedrijf. En niet goed voor de overheid zelf, die zichzelf zo tekort doet.

D66 wil ook zzp-ers en kleine mkb-ers een eerlijke kans geven op een overheidsopdracht. Daarom hebben wij bij de behandeling van de aanbestedingswet een wetswijziging ingediend die zorgt voor een clusterverbod. Zodat overheidsopdrachten toegankelijk zijn voor alle bedrijven.

Stelling van de Dag:

Overheden bevoordelen grote en gevestigde bedrijven bij het aanbesteden

Vraag van de Dag:

Heeft u slechte ervaringen met een aanbesteding van de overheid? Meld het ons!

Reageer via e-mail: Ondernemers@D66.nl

Of via Twitter: @keesvee #ondernemersweek