Week van de Ondernemer: Personeel - EU monitor

EU monitor
Sunday, October 25, 2020
calendar

Week van de Ondernemer: Personeel

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Saturday, September 8 2012, 1:13.

Wie vroeger in China iemand wilde vervloeken, zei tegen de persoon in kwestie: ‘Ik wens je veel personeel toe’. Want personeel stond voor gedoe, gezeur en ellende. Soms lijkt Nederland een beetje op het oude China: het wordt ondernemers niet gemakkelijk gemaakt om personeel te hebben. Veel ondernemers houden hun bedrijf daarom liever klein of kiezen voor het ZZP-schap.

Maar de Nederlandse economie zit juist te springen om groei. D66 wil ondernemers dan ook de nodige ruimte geven en pakt het ontslagrecht aan. Hoog tijd, want we hebben als een van de laatste landen ter wereld nog een zogenaamde preventieve toets. Dat hebben verder alleen Egypte, Indonesië, Sri Lanka, Angola en Iran. En dan zijn er in Nederland ook nog eens twee ontslagroutes.

Dat kan simpeler. Gewoon door terug te gaan naar een enkele route en de rechterlijke toetsing op ontslag daarbij achteraf op verzoek in te stellen. De gedachte achter deze vereenvoudiging is dat ondernemers weer mensen durven aannemen als daar aanleiding toe is. En wel omdat ze niet aan een werknemer vast blijven zitten wanneer die bedrijfseconomisch niet meer te behouden is.

Stelling van de dag:

Door het versoepelde ontslagrecht durf ik weer mensen aan te nemen.

Vraag van de dag:

Bent u bereid om een 55-plusser in dienst te nemen?

Mail uw reactie naar Ondernemers@D66.nl

Of via Twitter naar @Keesvee #ondernemersweek