Langetermijnperspectief voor duurzame energie

Source: M.C.I. (Marieke) van der Werf i, published on Wednesday, September 5 2012.

Gisteren was het Duurzame Dinsdag. Op Duurzame Dinsdag worden tal van duurzame initiatieven uit de samenleving gebundeld in de Duurzame Dinsdagkoffer aangeboden aan het kabinet. Deze veertiende editie werd voor het eerst opgeluisterd met een Duurzame Troonrede.

In de Duurzame Troonrede, die wordt uitgesproken door de directeur van Stichting Urgenda Marjan Minnesma, wordt de politiek gevraagd meer daadkracht te tonen op het gebied van de vergroening van onze economie. De samenleving en het bedrijfsleven lijken de overheid voorbijgesneld te zijn. Grote bedrijven vragen de overheid om meer groene ambities en tal van groene burgerinitiatieven springen uit de grond.

De overheid lijkt vaak een hindermacht te zijn voor duurzame initiatieven. Tegelijkertijd is er een positieve kant. Als CDA-Kamerlid vind ik dat de transitie naar een groene economie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de overheid. Als de overheid deze transitie van bovenaf, top down, aan de samenleving oplegt zonder dat deze beweging naar een groene economie ook van onderop, bottom up, wordt ondersteund, is deze beweging niet duurzaam.

Nu de samenleving zo duidelijk aangeeft dat de overheid moet doorpakken, mogen wij als politici niet achterblijven. De afgelopen maanden heb ik me sterk gemaakt voor het verruimen van de mogelijkheden voor lokale, duurzame energieopwekking. Het kan niet anders dat op dit punt de komende maanden een doorbraak komt.

Deze week hebben de woordvoerders van andere partijen toegezegd direct na de verkiezingen aan de slag te gaan met een nationaal energietransitieakkoord. Al eerder heeft mijn voorganger Gerda Verburg samen met Diederik Samsom hiervoor gepleit. Vorige week heb ik dit energietransitieakkoord opnieuw ter sprake gebracht en met succes: de VVD, SP, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren doen mee!

Een nationaal energietransitieakkoord moet een einde maken aan de onzekerheid van het overheidsbeleid op het gebied van duurzame energie. Voor de energietransitie is een lange adem nodig en steeds wisselend beleid frustreert bedrijven te investeren in hernieuwbare energie. Het akkoord zal een lange termijnperspectief moeten schetsen met heldere, ambitieuze en haalbare doelstellingen.

Met het nationaal energietransitieakkoord laten politici zien werk te maken van een groene economie en daarmee top down en bottom up bij elkaar te brengen. Een faciliterende overheid speelt zo optimaal in op de duurzame beweging die in samenleving steeds sterker wordt. Ik ben blij dat het CDA met het initiëren van een nationaal energietransitieakkoord een bijdrage levert aan die duurzame dynamiek.