D66 campagne echt van start!

Source: K. Verhoeven i, published on Sunday, August 12 2012, 1:36.

De D66 campagne is nu echt van start! En dat is maar goed ook. Want Nederland heeft te lang stilgestaan en teveel problemen voor zich uitgeschoven.

D66 wil Nederland weer vooruit brengen. Door het begrotingstekort terug te dringen en onze schatkist op orde te brengen. Want anders blijven we jaarlijks tien miljard euro aan rente betalen. Geld dat we beter kunnen besteden aan onderwijs en werkgelegenheid. Het is heel simpel. We kunnen niet meer blijven uitgeven dan we met zijn allen verdienen. Want gratis geld bestaat niet.

Maar er moet meer gebeuren. We moeten de economie weer in beweging krijgen. Door de arbeidsmarkt en de woningmarkt te hervormen. Zodat alle mensen weer een huis en een baan kunnen vinden. Van starters tot 55-plussers. Verder is het de hoogste tijd om de nieuwe groeikansen te benutten. Door in te zetten op duurzaamheid, innovatie, export en de ICT-sector. Als aanjagers van economische groei dus meer banen. Vooral het midden- en kleinbedrijf verdient daarbij de ruimte. Door minder regels en lasten van de overheid. En door betere toegang tot markten.

Zelfs in tijden van bezuiniging investeert D66 twee miljard in het onderwijs. Zodat leraren en leerlingen beter tot hun recht kunnen komen.

In de zorg drukken we de kosten, bijvoorbeeld door het aantal patiënten dat niet komt opdagen terug te dringen.

En bij de inrichting van Nederland houden we rekening met demografische en geografische dynamiek. Door te bouwen naar de reële behoefte en te betalen volgens de werkelijke waarde, voorkomen we leegstand van kantoren en in krimpgebieden. En dan kunnen we in de grote steden de 500.000 woningen bouwen die de komende tien jaar nodig zijn. Voor de groeiende groep kleinere huishoudens.

Niet te vergeten Europa. D66 wil dat Nederland zich inzet voor een nieuw Europa. Een beter Europa. Een Europa dat niet steeds halve besluiten neemt maar dat slagvaardig genoeg is om de problemen op te lossen. Te beginnen met scherp toezicht op de risicobanken en de probleemlanden. Zij moeten hun begrotingen op orde brengen en hun afspraken nakomen.

Het is logisch om grensoverschrijdende zaken als vliegverkeer, migratiebeleid of internationale veiligheid in Europees verband te regelen. Maar over onze maximumsnelheid, de frequentie van APK-keuringen en winkeltijden kunnen we prima zelf besluiten.

Want laten we wel wezen, lang niet alles wat de Europese Unie doet, is goed. Denk aan de miljarden landbouwsubsidies die we beter aan kennis en onderzoek kunnen besteden. Of de maandelijkse volksverhuizing naar Straatsburg. Maar dit soort zaken los je op door aan tafel te zitten. Weglopen heeft geen zin. Sterker nog, het kost Nederland veel geld. Zeker als exportland dat zijn geld verdient op de interne markt van Europa. Die levert elke Nederlander jaarlijks een maandsalaris op. In die zin is Europa dus een kostbare zaak.

Deze boodschap gaat D66 de komende maand verkondigen. In heel Nederland, van Groningen tot Maastricht. Op straat tijdens het flyeren. Onderweg met onze campagnebus. Tijdens de vele debatten in zaaltjes en op televisie. en natuurlijk op internet en social media. U zult van ons horen deze zomer. Of u het leuk vindt of niet.

Op naar 12 september. En nu vooruit!