D66 Plan: Digitale Groeiagenda

Source: K. Verhoeven i, published on Friday, July 20 2012, 1:54.

Om onze economie en de werkgelegenheid weer te laten groeien, moet Nederland doen waar het goed in is. Er zijn een aantal kansen die we beter kunnen benutten.

Allereerst vol inzetten op de kenniseconomie. Door te investeren in onderzoek en innovatie kunnen kennisinstellingen en bedrijven nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Dit begint in topgebieden en innovatiehoofdsteden als Eindhoven, Wageningen en Amsterdam en vindt zijn weg over de hele wereld.

Dat is dan ook de tweede kans: export. In de groeilanden van de wereldeconomie (waaronder de zogeheten BRIC landen) valt voor Nederland nog een wereld te winnen, vooral door het midden- en kleinbedrijf (mkb). In ons exportplan zet D66 daar stevig op in.

Er is nog een derde grote kans: ICT. Als Nederland de kansen van de interneteconomie optimaal benut, levert dat een extra economische groei op van 2.5% (15 miljard euro per jaar). Daarom moet ICT een topsector worden die als geheel valt onder de verantwoordelijkheid van een nieuw groeiministerie waar ook innovatie en export onder vallen.

Ook moet het vertrouwen van mensen in internet omhoog. Een goede privacywaakhond, betere bescherming tegen hacks en cybercrime en gericht ICT onderwijs helpen hierbij.

Verder moet het auteursrecht gemoderniseerd worden volgens het radiomodel op internet. Zodat muziek, films en games beschikbaar zijn op internet, tegen een eerlijke prijs.

Dit en meer staat te lezen in de Digitale Groeiagenda van D66.