D66 Inzet: van Lokaal MKB tot Ruimtevaart

Source: K. Verhoeven i, published on Sunday, July 8 2012, 1:51.

D66 heeft zich de laatste twee jaar in de Tweede Kamer flink ingezet voor de economie en het bedrijfsleven. Daarbij stonden het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) voorop.

Neem bijvoorbeeld het clusterverbod dat D66 in de aanbestedingswet bracht. Zodat kleine bedrijven voortaan een eerlijke kans op overheidsopdrachten krijgen. Of neem het schrappen van overbodige lasten als de verplichte factuur van de Kamer van Koophandel (KvK) en de zogenaamde product- en bedrijfsschappen. Of denk aan de ombudsman voor ondernemers, een voorstel dat voortkwam uit een werkbezoek van D66 bij een aantal camping- en recreatiebedrijven.

De kracht van het mkb ligt vooral lokaal. Toch hoef je het niet altijd dicht bij huis te zoeken. Daarom deed D66 onlangs nog concrete voorstellen om ook de innovatiekracht en de exportpositie van het mkb verder te verbeteren.

Afgelopen donderdag gingen we nog een stap verder. Namelijk via onze breed gesteunde motie die de kabinetsbezuiniging van 33 miljoen euro op de Nederlandse ruimtevaartsector terugdraaide. En dat is maar goed ook. Niet omdat Andre Kuipers een held van eigen bodem is. Maar omdat de ruimtevaartsector bijdraagt aan innovatiekracht en banengroei. En dat is in ieders belang.