Arjan El Fassed genomineerd als eerlijkste politicus 2012

Source: A. (Arjan) El FassedĀ i, published on Thursday, June 28 2012.

In de top drie van nominaties voor Fair Politician of the Year staat dit jaar wederom GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed. De winnaar van vorig jaar maakt opnieuw kans zich vanaf morgen het Kamerlid te mogen noemen dat zich het afgelopen jaar het meest heeft ingezet voor eerlijke en rechtvaardige politiek ten aanzien van ontwikkelingslanden. Op donderdag 28 juni wordt om 17.00 in het Haagse Nieuwspoort de prijs uitgereikt.

El Fassed boekte het afgelopen jaar successen door consistent aandacht te vragen voor de gevolgen van het Nederlands handels-, klimaat- en wapenexportbeleid voor mensen in ontwikkelingslanden. Hij zorgde voor betere parlementaire controle op wapenhandel en kreeg een handelsverdrag van tafel dat de toegang tot medicijnen zou beperken.

De Fair Politician of the Year-award wordt jaarlijks door de Evert Vermeer Stichting (EVS) uitgereikt. Van de afgelopen vier edities werden er drie gewonnen door politici van GroenLinks. Zo won voormalig GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik de prijs in 2008 en 2009.

In zijn uitermate succesvol debuutjaar kreeg El Fassed de prijs vanwege zijn inzet voor een strikt wapenexportbeleid en wist hij daarnaast het kabinet te bewegen om meer werk te maken van coherentie. Zijn aangenomen motie die de regering vraagt de negatieve gevolgen van Nederlands beleid op ontwikkelingslanden te berekenen heeft in het kabinet tot veel discussie geleid.

Dit jaar kan de partij de nieuwe prijs voor meest faire fractie in de Tweede Kamer bijna niet meer ontgaan: in de monitor van EVS staat GroenLinks met kop en schouders bovenaan. De partij heeft met het Lente-akkoord de geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking weten te voorkomen.