D66 Plan: Meer MKB Export naar Groeilanden

Source: K. Verhoeven i, published on Sunday, June 24 2012, 1:35.

Nederland is een exportland bij uitstek. Onze binnenlandse markt is relatief klein, onze open economie is internationaal gericht. Sinds jaar en dag verdient Nederland geld aan nieuwe producten die we in het buitenland verkopen: 29 cent van elke euro komt hiervandaan. En het levert duizenden banen op.

Maar deze inkomsten staan onder druk. Niet alleen omdat de wereldhandel krimpt maar ook omdat Nederland te eenzijdig exporteert naar Europese landen waar de economie stagneert. Dit terwijl juist landen als Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) groeien als kool. Maar vergeleken met andere landen scoort Nederland daar slecht. Als we erin slagen de export naar deze landen te verdubbelen, levert dat 24 miljard euro aan extra inkomsten op.

Dit moet vooral van het midden- en kleinbedrijf komen. Kleinere ondernemingen moeten veel beter dan nu begeleid worden bij hun overzeese stappen. En niet de staatssecretaris maar de minister van EZ moet voortaan verantwoordelijk zijn voor export en handel. Lees deze en andere voorstellen in het nieuwe D66 exportplan.