Kabinet verkoopt geen tanks aan Indonesie

Source: A. (Arjan) El Fassed i, published on Thursday, June 21 2012.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed heeft met steun van een Kamermeerderheid het kabinet gedwongen het besluit te herzien tanks te verkopen aan Indonesië. Vanmiddag vroegen ministers Hillen en Rosenthal om een schorsing tijdens het debat over de levering van tanks naar Indonesië. Hiermee lijkt het kabinet zich eindelijk neer te leggen bij de meerderheid in de Tweede Kamer tegen het besluit van het kabinet om tanks aan Indonesië te verkopen.

El Fassed: “Het kabinet doet er verstandig aan geen ramkoers te varen en nu eindelijk te besluiten uitvoering te geven aan mijn motie om geen tanks aan Indonesië te verkopen. Ik ga er dus van uit dat mijn motie onverkort wordt uitgevoerd. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Het kabinet heeft de Kamer toegezegd geen onomkeerbare stappen te zetten terwijl de ministerraad zich beraadt op de situatie.

El Fassed: “Minister Hillen heeft er een handje van om de wens van de Kamer naast zich neer te leggen, terwijl hem nu, meer dan ooit, bescheidenheid past als demissionair minister in een minderheidskabinet.”

De mensenrechtensituatie in Indonesië is de afgelopen tijd enigszins verbeterd. Het risico op mensenrechtenschendingen is echter nog steeds groot. Er komen voortdurend berichten van mensenrechtenschendingen door Indonesische veiligheidstroepen naar buiten.