Daad bij het Woord

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Wednesday, June 20 2012.

Het speerpuntenprogramma van de SGP Daad bij het Woord zet in met de belijdenis dat het christelijk geloof uniek is. Vanuit die belijdenis pleit de SGP voor een aantal in het christendom gewortelde noties.

Een van de belangrijkste is de bescherming van het leven. De SGP legt zich er niet bij neer dat er in Nederland ieder jaar ruim 30.000 kinderen geaborteerd worden. De ‘Abortuswet’ zou daarom direct moeten worden afgeschaft. Zolang daar nog geen zicht op is, zet de SGP zich in voor vermindering van het aantal abortussen.

Dé pijlers van de samenleving zijn huwelijk en gezin. De SGP pleit daarom voor een gezins- en kindvriendelijk fiscaal stelsel. De miljarden voor kinderopvang gaan naar kinderbijslag en kindgebonden budget. Ook wil de SGP laagdrempelige ‘relatiehulp’.

De SGP hecht sterk aan een speciale band met Israël, zeker nu de chaos in de regio toeneemt en de radicale islam steeds sterker wordt.

De meeste aandacht wordt op dit moment opgeëist door de immense financieel-economische vraagstukken. Voor de korte en lange(re) termijn moet er een goede, nieuwe balans gevonden om de scheefgroei recht te trekken. De SGP doet dat langs drie lijnen.

1. Meer samenleving, minder staat

De SGP verwacht meer van (organisaties van) mensen die ieder in de eigen ‘kring’ hun zaakjes heel goed zelf kunnen behartigen dan van een overheid die zich overal bemoeit. Als de staat afbouwt en snoeit, kan ze zich des te sterker richten op haar kerntaken.

Concrete uitwerking:

  • Er moet een goede regeling komen voor zorgverlof en mantelzorgers krijgen een fiscale aftrekpost.
  • Justitie wordt versterkt met 5000 agenten extra en voor Defensie geldt: genoeg is genoeg.

2. Meer groei, minder tekort

‘Kunduz’ geeft een goede aanzet richting begrotingsevenwicht, maar werkt bijvoorbeeld averechts bij de ‘forensenbelasting’, de plicht van werkgevers om ww door te betalen voor ontslagen werknemers en de afschaffing van het accijnsvoordeel voor boeren die ‘rode diesel’ gebruiken. Hervormingen en bezuinigingen moeten elkaar versterken.

Concrete uitwerking woningmarkt:

Uitgangspunt: als starters geholpen worden, komt de hele woningmarkt in beweging, ook voor anderen.

  • Er komt een ‘starterslening’ voor beginners op de woningmarkt.
  • Banken geven sneller hypotheken aan mensen met ‘n tijdelijk contract.
  • Aflossing van hypotheekschulden over een langere periode uitsmeren.
  • Ouders moeten hun kinderen belastingvrij kunnen helpen bij de aanschaf van een woning of bij de aflossing van de hypotheek.
  • Pensioenopbouw, de aflossing van hypotheken en zorg worden aan elkaar gekoppeld.
  • De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft, het eigen-woningforfait afgebouwd en de hypotheekrenteaftrek hervormd. De belasting op arbeid wordt verlaagd met deze opbrengsten.

Concrete uitwerking economie:

  • Meer ruimte voor ondernemers: lagere lasten, minder bureaucratie
  • Forse investeringen in kennis en innovatie

3. Meer Nederland, minder Europa

Met overtuiging en argumenten stemde de SGP tegen invoering van de euro en de toetreding van landen die niet ‘rijp’ waren. Zoals de SGP nu tegen overdracht is van beslissingsmacht die we best zelf kunnen uitoefenen. De EU moet afslanken: minder taken, minder geld, minder regels.

Concreet:

  • Verdragen die soevereiniteit overhevelen naar ‘Brussel’ moeten in Tweede en Eerste Kamer aangenomen worden met twee-derde meerderheid.
  • De financiële afdracht aan de EU kan en moet fors naar beneden.
  • Eurolanden moeten zich aan afspraken houden. Zo niet, dan moeten zij uit de euro kunnen worden gezet.