Verzadigd worden die hongeren en dorsten naar gerechtigheid

Source: P. (Peter) van Dalen i, published on Friday, May 4 2012.
werk IJM
Bron: Blog Peter van Dalen

Dit woord uit de Bergrede is drijfveer voor de International Justice Mission (IJM). Deze organisatie werkt vanuit de VS en heeft ook in Nederland een kantoor. India is een belangrijk werkgebied voor IJM. Omdat we met een flinke delegatie van het Europees Parlement hier zijn, inclusief de EU ambassadeur in India, de heer Cravinho, heb ik een ontmoeting met IJM Chennai in ons programma geregeld.

Zo konden de collega’s kennis maken met IJM, en met het onbekende leven van miljoenen Indiërs. 40 miljoen Indiërs die 18 uur per dag de hele week door werken voor een paar cent per dag. Geld waarmee ze een lening aan hun baas moeten afbetalen. Een baas die hen totaal beheerst en die vet verdient aan deze 'overeenkomst'. De werkers mogen het terrein niet af, hooguit kunnen er wat inkopen worden gedaan. Vaders, moeders en kinderen worden afgebeuld in steenfabrieken, zoutmijnen en rijstmolens. Vrouwen en meisjes moeten geheel beschikbaar staan voor de baas: de meesten van hen worden stelselmatig misbruikt. Weglopen heeft geen zin: alles wordt op alles gezet om je terug te halen en dan wordt je voor het oog van alle slaven afgeranseld.

IJM speurt naar dit soort 'werkplekken'. Onlangs nog werden nabij Chennai 512 slaven en hun gezinnen bevrijd uit een rijstmolen. En dan begint het IJM-werk pas echt: het op weg helpen van de bevrijde slaven naar een nieuw leven ('victim care'), hen begeleiden in een nieuw bestaan ('victim aftercare en freedom training') en herstel vanuit een jarenlange situatie van fysiek en emotioneel lijden. Maar IJM brengt ook de 'bazen' voor de rechter: dat betekent het aanbrengen van een onderbouwde klacht bij de Openbare Aanklager, en steunverlening in de procesgang tot aan de veroordeling. Zo werd de eigenaar van die rijstmolen veroordeeld tot 5 jaar cel en een geldboete van bijna 1000 Euro. Een unicum! Sinds de 19e eeuw was er in India niet zo’n straf uitgedeeld. Want dat de Indiase wetgeving er op papier schitterend uitziet is één ding, maar die toepassen is iets totaal anders.

Dit hebben mijn collega’s gehoord en gezien bij ons bezoek aan Chennai. En de EU geeft veel geld aan vele doelen. Na afloop begonnen collega’s spontaan na te denken, wat de EU ook voor IJM zou kunnen doen. 'Mission accomplished', mijn doel van dit bezoek bereikt!

Peter van Dalen verblijft deze week met een officiële Parlementsdelegatie in New Delhi en Chennai. Er worden gespreken gevoerd met ministers, parlementsleden, gouverneurs, medewerkers van hulporganisaties en organisaties actief op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking. Van Dalen doet in enkele impressies voor het ND verslag van zijn reis.