Nieuwe stappen in aanpak van de financiële sector

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Thursday, April 19 2012.

Afgelopen weekend heb ik al een tipje van de sluier opgelicht over het pakket aan nieuwe maatregelen dat ik wil invoeren om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Zo komen er regels voor transparante hypotheken zodat er voor de mensen weer echt wat te kiezen valt. En een verplichte bankierseed die kan helpen het moreel gezag bij banken en verzekeraars terug te winnen. Maar er komt meer aan. Vandaag zetten we weer nieuwe stappen in mijn aanpak van de financiële sector.

We zitten namelijk middenin een grote verbouwing van de sector. Door de kredietcrisis van 2008 is het duidelijk dat we niet door kunnen gaan op de oude weg. Deze historische gebeurtenissen vragen om historische hervormingen. Er moet echt wat veranderen in de financiële sector.

Daarom bied ik vandaag opnieuw een pakket wetten aan de Tweede Kamer aan. Belangrijkste punt hierin is toezicht op beursspeculanten. Ik wil meer zicht op de handel en wandel van deze snelle jongens en meisjes. Zo kan ik zien wat zich afspeelt achter de schermen en komen we later niet voor verrassingen te staan. Ook zorgt dit pakket voor de wettelijke verankering van het provisieverbod en komt er een einde aan de perverse prikkels van de provisies. Op die manier zijn we er zeker van dat een financieel adviseur handelt in het belang van de klant. En niet kiest voor een product waaraan hij het meest verdient.

Tegelijkertijd gaat vandaag mijn vorige pakket aan wetten dat net is aangenomen in de Tweede Kamer door naar de Eerste Kamer. Hierdoor komt de invoering van de interventiewet weer een stap dichterbij waardoor ik snel kan ingrijpen wanneer een bank of verzekeraar in ernstige problemen komt. Verder verwacht ik dat de Eerste Kamer instemt met het bonusverbod bij staatsgesteunde instellingen. Een maatregel die voor mij prioriteit heeft en met terugwerkende kracht zal gaan gelden.

We doen dus veel om het huis van de financiële sector te verbouwen. Maar zoals ik al eerder jonge bankiers bij de Duisenberg School of Finance op het hart drukte: wetten alleen zijn niet voldoende. Het morele gezag moet terug. Als financiële partijen weer het vertrouwen van de consument terug willen, dan moeten ze dat verdienen. En zelf laten zien dat er andere tijden zijn aangebroken in de financiële sector.