ANP-bericht nav inbreng Ormel over Polenmeldpunt

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, April 10 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

CDA: meer uitleg nodig over Polen-meldpunt (2)

TWEEDE KAMER

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet in het buitenland meer uitleg geven over het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. Dat zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel donderdag in een Kamerdebat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het ‘Polen-meldpunt’.

Meer uitleg is nodig volgens Ormel, omdat in het buitenland kennelijk niet wordt begrepen dat het PVV-meldpunt geen initiatief van de regering is. Het kabinet moet ,,duidelijk en actief’’ uitdragen dat Nederland een pro-Europees land is, aldus Ormel.

Het CDA steunde eerder de motie van D66 die stelt dat het meldpunt een hele groep mensen onnodig wegzet. Die in de Kamer aangenomen motie is volgens Ormel een steun in de rug voor de ,,diplomatieke opdracht'' van het kabinet. Frans Timmermans (PvdA) zei dat het kabinet de veroordeling van het meldpunt door de Kamer in het buitenland actief moet uitdragen.

In het debat zei D66-leider Alexander Pechtold dat niet het meldpunt het probleem is, maar de weigering van het kabinet om er afstand van te nemen. Hij verweet premier Mark Rutte dat die de zaak politiek heeft gemaakt en dat zijn politieke kompas kapot is. Nederland staat op deze manier met een tulp in de ene hand en toont met de andere een opgestoken vinger, aldus Pechtold.

(c) ANP 2012 alle rechten voorbehouden