Prof.Dr. Th.W.G. (Tom) van der Meer

foto Prof.Dr. Th.W.G. (Tom) van der Meer
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Tom van der Meer

Tom van der Meer (1980) is hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Meer richt zich in zijn onderzoek op kwesties omtrent het politiek vertrouwen van de burger, burgerparticipatie, kiezersgedrag en ethnische diversiteit en sociale cohesie. Daarnaast heeft Van der Meer veel aandacht voor kwantitatieve methodologie. Hij maakt deel uit van de Staatscommissie parlementair stelsel.

in de periode 2016-heden: lid Staatscommissie parlementair stelsel

1.

Personal data

Place and date of birth
Delft, 6 December 1980

2.

Main functions and occupations

  • onderzoeker Sociaal en Cultureel Planbureau
  • onderzoeker Institute for Migration and Ethnic Studies, Universiteit van Amsterdam, from September 2008 until September 2009
  • universitair hoofddocent, Universiteit van Amsterdam, from January 2010 until November 2016
  • hoogleraar politicologie, in het bijzonder legitimiteit, ongelijkheid en burgerschap, Universiteit van Amsterdam, from November 2016

3.

Other positions

Current
  • lid Raad van Advies ProDemos, 'Huis voor Democratie en Rechtsstaat'
  • lid Staatscommissie parlementair stelsel, from 27 January 2017

4.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Miscellaneous

algemeen
  • Mede-oprichter van 'stukroodvlees', een weblog dat politicologisch onderzoek tracht te koppelen aan de actualiteit op een zo toegankelijk mogelijke wijze.
  • Neemt actief deel aan het publieke debat middels bijdragen in diverse kranten, websites en programma's en door deel te nemen aan debatten en discussiefora.
 

6.

Extended version

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

This biography has been updated until February  1, 2017.