Republikeinen kunnen nog alle kanten op

Source: K. Verhoeven i, published on Friday, February 24 2012, 2:01.

De huidige strijd om het PvdA-leiderschap is leuk, maar waar het echt om gaat zijn de Republikeinse primaries. Het is alweer enige weken geleden dat ik erover schreef en intussen is weer vanalles gebeurd. Maar toch is de gedoodverfde favoriet Mitt Romney weinig opgeschoten.

Magisch momentum

Integendeel zelfs. Met moeite wist Romney eind januari de na New Hampshire opgekomen -en South Carolina winnende- 'havik' Newt Gingrich van zich af te schudden. Schrijf hem overigens nog niet af, want zijn authentieke woede en veerkracht kan opeens weer grote groepen Amerikanen gaan aanspreken. Bovendien zal hij niet rusten voor Romney verslagen is.

Maar goed, na zijn drieslag (in het grote Florida en de kleinere 'caucuses' van Nevada en Maine) kreeg Romney ineens te maken met Rick Santorum die begin februari ook -heel verrassend- drie staten (Colorado, Minnesota en Missouri) wist te winnen. Met Arizona, Michigan, Washington en dan op 6 maart Super Tuesday in het vooruitzicht staan Romney en Santorum nu beide op vier staten. Maar het is de evangelische conservatief Santorum die nu het cruciale momentum en de peilingen in de rug heeft.

Santorum over Abortus

De vraag is nu of en hoe lang Santorum dit vast kan houden. Want steeds als iemand de kop van Romney overneemt, gaat hij de fout in. En met zijn bizarre uitspraken over de Nederlandse abortuscultuur lijkt Santorum daar ook mee begonnen. Bovendien weet Romney hoe hij ziin tegenstanders in de televisiedebatten moet aanpakken. Dus ik houd het voorlopig op Romney. Hoewel hij de Republikeinse harten nog steeds maar niet weet te veroveren.

Super PAC's

Mogelijk zijn het overigens helemaal niet de kandidaten zelf die bepalen wie de Republikeinse nominatie wint. Want er gaat steeds meer invloed uit van de zogenaamde Super PAC's. Dit zijn formeel onafhankelijke, maar in werkelijkheid wel degelijk aan een kandidaat gelieerde, organisaties die bakken met geld ophalen om vervolgens sloten zwartmakende modder te gooien richting de opponenten van hun favoriet.

Hoe discutabel deze inmenging van commerciele belangen ook is, blijkbaar kun je niet zonder. Want zelfs de Democratische president Obama heeft nu een Super PAC opgericht. Voor het geval dat...