Mainstreaming Integratie: zelfredzaam, en nu?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
date January 18, 2012 17:00
city Den Haag
location Glazenzaal, Prinsessegracht 26 Show location
attending A.Ch. (Andrée) van Es i, M.M. (Mark) Frequin et al.
organisation FORUM, Institute for Multicultural Affairs (FORUM)

Het integratievraagstuk neemt al geruime tijd een prominente plek in het publieke en politieke debat in. Het kent talloze probleemeigenaren en net zo veel visies op de inbedding van integratie in onze samenleving. Op woensdag 18 januari organiseert Reuring!Café hierover een debat in Den Haag. Host is Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM.

Een politiek gevoelig vraagstuk als het integratiebeleid vertalen naar een passende beleidspraktijk is niet gemakkelijk en het idee van een domein overstijgend perspectief lijkt niet houdbaar. Tegelijkertijd moeten dergelijke integratieperspectieven de blik op de toekomst richten. Integratie streeft immers gedeeld en gelijkwaardig burgerschap voor iedereen na, ongeacht afkomst. Dit wordt nu vertaald naar een verschuiving van specifiek naar generiek beleid.

Wat betekent dat voor de handelingsvrijheid van de professional? Welke handelingsmogelijkheden heeft een gemeente wanneer blijkt dat vroegtijdig schoolverlaten hoofdzakelijk bij een specifieke groep jongeren voorkomt? Accepteert ze achterstanden? Integratiebeleid is vanwege de politieke gevoeligheid onderhevig aan retoriek en symboliek. Mainstreaming lokt sjabloondenken uit. Als mainstreaming meer blijkt te zijn dan een retorische reframing betekent dat het ook concrete beleidsimplicaties heeft.

Vooralsnog blijft mainstreaming een onduidelijk begrip en dat heeft als gevolg dat iedereen er een andere invulling aan geeft. Dit roept vragen op: natuurlijk heeft iedere burger recht op zaken als kwalitatief goed onderwijs, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen zijn of haar weg vindt in het onderwijs.

Wat doe je als blijkt dat vooral specifieke groepen die weg niet vinden? Hoe organiseer je een fatsoenlijk beroep op zelfredzaamheid? Het zesde seizoen Reuring!Cafés gaat op zoek naar de realisatie van daadwerkelijke vernieuwing en legt nadruk op de vraag hoe verbeteren we samenspel?

Met steeds gasten die de vernieuwing meemaken of de processen en resultaten waarnemen, en er een bijzonder licht op kunnen werpen. Bij deze zoektocht naar de vernieuwende overheid als geheel zijn uw eigen ervaringen en inzichten meer dan welkom! Draag bij aan het debat! Host is Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken. Onze speciale gasten zijn: Rachid Guernaoui, fractievoorzitter van D66 Den Haag; Melvin Tjoe Nij, directeur van Young Global People en voorzitter van The Other Network; en Andree van Es, wethouder in Amsterdam met de portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering en Bestuurlijk stelsel.

Reuring!Café richt zich op het informeel samenbrengen van ambtenaren. Tijdens dit Reuring!Café verzorgt de huisband van het Ministerie van Algemene Zaken, de ‘Wizards of AZ‘ de muziek. Mark Frequin, DG WWI bij het ministerie van BZK, is onze presentator.

De bezoekers van het REURING!Café zijn ambtenaren die vooropgaan in de vernieuwing van de overheid. Ben jij dat? Aanmelden kan via www.vom-online.nl. Toegang alleen met (gratis) toegangsbewijs.

Datum en plaats

18 januari 2012

Zaal open: 16.30 uur, aanvang: 17.00 uur

Glazenzaal

Prinsessegracht 26

Den Haag

Aanmelden

Aanmelden kan via www.vom-online.nl.

Toegang alleen met (gratis) toegangsbewijs.

Programma

flyer downloaden


1.

More about...