Werkbezoek Noord-Brabant

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Tuesday, November 15 2011.

Deze week voor het eerst sinds lange tijd weer een hele dag werkbezoeken afgelegd. Door de schuldencrisis heb ik er de laatste maanden veel af moeten zeggen, omdat ik niet een hele dag weg kon zijn. Maar afgelopen maandag hebben we er direct een mooie dag van gemaakt.

Het begon bij Fokker, een oer-Hollands en zeer innovatief bedrijf. Ze leveren romp- en vleugeldelen voor Airbus en Boeing. Het bezoek aan de werkvloer hier was buitengewoon inspirerend. Er werken veel gemotiveerde medewerkers met hart en toewijding voor het bedrijf. Je ondervindt hier aan den lijve hoe belangrijk het topsectorenbeleid van dit kabinet voor Fokker is. En welke goede kansen er ontstaan door intensieve samenwerking tussen kennisinstituten zoals de TU Delft, het bedrijfsleven en de overheid. We spraken over ‘de gouden driehoek’ van overheid, kennisinstellingen en bedrijven.

’s Middags heb ik een gastles gegeven aan leerlingen uit Havo 5 en VWO 5 en 6 van een scholengemeenschap in Etten-Leur. Ik wilde ze graag wat achtergronden geven van de financieel en economisch stormachtige tijden die we beleven. Ik merkte al snel dat ik een groep intelligente jonge mensen voor me had, die al genoeg economische kennis hadden om mijn verhaal te kunnen volgen. Ze stelden scherpe vragen, waaruit ik kon opmaken dat ze heel goed doorhadden wat er op het moment speelt. Zo vroeg een zekere Floris hoe het toch komt dat de Europese schulden wel tot een crisis leiden en de hoge schulden in de VS niet. Dat is echt een goede vraag. En op een goede vraag is het vaak nog niet zo gemakkelijk om een heel eenvoudig antwoord te geven. Financiële markten reageren soms heel irrationeel. Er komt heel wat psychologie bij kijken. Europa reageert ook als een soort bliksemafleider voor de VS. Zonder de Europese problemen zouden de VS het nu al zwaar voor de kiezen krijgen, denk ik. Dat had Floris dus goed gezien.

In Moergestel bezocht ik schoenfabriek en familiebedrijf Van Bommel. Ook hier weer een mooie rondleiding gehad van alweer de negende generatie Van Bommel: Reynier, Pepijn en Floris hebben mij laten zien met welke passie zij en hun medewerkers de mooiste schoenen maken. De dag werd afgesloten in Den Bosch bij de studiekring Thomas More: een club bevriende ondernemers uit Den Bosch. Ze organiseren lezingen over maatschappelijk relevante zaken en ik mocht daar spreken over de eurocrisis. Ik spreek altijd graag voor ondernemers. Het blijft inspirerend om te horen wat goed gaat en wat beter kan voor ondernemend Nederland. Ook hier weer veel vragen over de huidige crisis.

Tussendoor veel telefoontjes afgehandeld over de schuldencrisis. Op de achtergrond gaat het werken aan een oplossing hard door. We zijn nu bezig met het uitwerken van het pakket van maatregelen dat de regeringsleiders in oktober hebben afgesproken. En ook in de afzonderlijke landen gebeurt veel: Griekenland heeft een nieuwe regering en Italië bijna. Deze landen moeten nu laten zien dat ze bereid zijn om keihard te werken aan het oplossen van hun problemen. Aan het eind van deze maand komen we weer bijeen in Brussel. Zodra er nieuws is, horen jullie dat uiteraard via dit blog.

 
Minister De Jager geeft een gastcollege bij de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur
Bron: Blog Rijksoverheid