Frans Weekers (VVD): Staat door Kroes gedwongen tot verkoop ABN AMRO-dochter HBU

Friday, November 11 2011, 9:24

DEN HAAG (PDC i) - Voormalig Tweede Kamerlid en huidig staatssecretaris Frans Weekers i (VVD i) leverde tegenover de parlementaire enquêtecommissie harde kritiek op zijn partijgenote Kroes i.

Kroes eiste ten tijde van de kredietcrisis in 2008 dat ABN AMRO haar dochterbedrijf HBU zou verkopen in verband met de sterke positite van de HBU op de zakelijke markt. Als gevolg daarvan is de Nederlandse staat uiteindelijk gedwongen om een deel van ABN AMRO te verkopen aan slechts één partij.

Weekers heeft sterk de indruk dat Nederlandse banken, in vergelijking tot andere financiële instellingen in Europa i, tot strenge maatregelen zijn gedwongen.

Ook stelde Weekers dat het parlement door toenmalig minister van Financiën Wouter Bos i eerder geïnformeerd had moeten worden over de overname van 'rommelhypotheken' van ING en kapitaalinjecties bij ABN AMRO.

Op de derde dag van de verhoren gaf topambtenaar Johan Barnard van het ministerie van Financiën aan dat ING destijds een aantal keren een bod heeft uitgebracht om Fortis Nederland en ABN AMRO over te nemen. Volgens hem vonden de Belgen de biedingen echter tekortschieten.