Gesprekken in Berlijn

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Wednesday, September 7 2011.

Gisteravond was ik in Berlijn voor een gesprek met mijn Duitse collega Schäuble en mijn Finse collega Urpilainen over de euro. De Duitsers hadden een prachtige plek uitgekozen om bijeen te komen. Op de 26ste verdieping van een gebouw op de Potsdamer Platz hadden we een schitterend uitzicht op het centrum. Helaas was er nauwelijks tijd om er ook van te genieten want er was veel te bespreken.

Het was goed om juist nu even bij te praten met in Europa gelijkgestemde ministers van Financiën. Het grootste deel hebben we gesproken over de 'governance' in de euro zone. In deze discussie gaat het er wat mij betreft over hoe we er in de toekomst voor gaan zorgen dat gemaakte afspraken ook daadwerkelijk nagekomen gaan worden. Want de problemen waar we nu mee te maken hebben, komen niet zo zeer omdat zaken bij de introductie van de euro niet geregeld zijn. De problemen komen omdat goede afspraken niet zijn nagekomen. Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat wat Nederland betreft juist nu gemaakte weeffouten hersteld moeten worden. We moeten naar een automatisme waarbij hoe langer een land de fout ingaat, men daarvan de gevolgen steeds meer van voelt. Waar het nu in Europa ook aan ontbreekt is een onafhankelijke scheidsrechter die bij overschrijding van afspraken zonder politieke inmenging landen kan opleggen begrotingen weer op orde te brengen. Tijdens het diner werd me duidelijk dat de Duitse en Finse ideeën hier dicht bij aansluiten.

Ook hebben we gesproken over Griekenland. Om de drie maanden controleert een delegatie het Internationaal Monetaire Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie (de trojka) in Griekenland hoe het er voor staat met de gemaakte afspraken. We zijn heel bezorgd dat deze trojka vorige week haar missie heeft afgebroken. Het is nu echt aan de Grieken om alles op alles te zetten om er voor te zorgen dat als de trojka weer doorgaat, deze overtuigd wordt dat gemaakte afspraken worden nakomen.

Al met al was het bliksembezoek aan Berlijn nuttig en wellicht zal ik de komende tijd meer van dit soort korte uitstapjes moeten maken. Hopelijk waait het dan wel minder dan gisteravond. Want vluchten in een klein vliegtuig met windkracht 8 zijn nogal 'bumpy'. Het is op dit moment al bumpy genoeg.

Minister De Jager in overleg met zijn Duitse collega Schäuble en de Finse minister van Financiën Urpilainen.