Grote denkers over de toekomst, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date September 19, 2011 17:00
city Amsterdam
location Da Costakade 5 Show location
room Grote zaal
attending A.Ch. (Andrée) van Es i, H.J. (Hans) Achterhuis, K. (Klaas) van der Kamp et al.
organisation De Nieuwe Liefde i

Grote denkers

Presentatie van een nieuw boek waarin acht visionaire wereldburgers aan het woord komen over onze tijd waarin het respectvol samenleven overal ter wereld onder druk staat: Charles Taylor, Antjie Krog, Ian Buruma, Susan Neiman, Nasr Abu Zayd, Jonathan Sacks, Zainab Al-Suwai en Dominique Moïsi. Het boek bevat tevens een een voorwoord van Awraham Soetendorp en een slotbeschouwing van Manuela Kalsky.

Hans Achterhuis, onze Denker des Vaderlands, houdt ter gelegenheid van de verschijning van Grote denkers over de toekomst een lezing en onderzoekt hoe de adviezen van zijn internationale collega-denkers ook ons land kunnen doen uitstijgen boven zichzelf. De eerste exemplaren worden aangeboden aan Klaas van der Kamp en Andree van Es. Voor Klaas van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken, is het samenleven van mensen met verschillende religies en levensbeschouwingen de uitdaging van dit moment. Van Es, wethouder in Amsterdam, verraste onlangs vriend en vijand met een pleidooi voor hoffelijkheid in haar nieuwe nota over burgerschap. Amsterdam is een wereld in het klein met zijn 178 nationaliteiten. Dus is omgaan met verschillen de nieuwe deugd, maar hoe krijgen we die deugd onder de knie?

Gedurende de middag worden fragmenten vertoond uit de IKON televisieserie ‘Grote denkers over de toekomst’ waarin de acht denkers worden geïnterviewd.

Na afloop is er een borrel in de Serre en is het boek te koop.

Over het boek

Het rijk geïllustreerde boek Grote denkers over de toekomst, onder redactie van Wilberry Jakobs en Ida Overdijk, biedt een ‘inburgeringscursus tot wereldburger’.

‘De samenleving is het huis dat we samen bouwen: christenen, joden, moslims, hindoes, atheïsten en humanisten. Beschaving geeft ruimte aan verschillen’, zo stelt opperrabbijn Jonathan Sacks in het boek.

Acht visionaire denkers met uiteenlopende achtergronden komen daarin aan het woord over onze tijd waarin het globaliseringsproces met zich meebrengt dat de relatie met de ander fundamenteler is dan ooit. Stromen migranten en vluchtelingen roepen angst en onzekerheid op. Vertrouwen in onszelf en in de ander is onontbeerlijk om goed met elkaar te kunnen leven. Wederzijdse afhankelijkheid is de realiteit geworden, omgaan met verschillen de nieuwe deugd. Hoe krijgen we die deugd onder de knie?

Eerder maakten programmamakers Wilberry Jakobs en Ida Overdijk van de IKON de LUX-serie Grote denkers over de toekomst die is bekroond met de Erasmus EuroMedia Grand Award 2010, een belangrijke Europese filmprijs. Voor het boek hebben zij het materiaal grondig bewerkt en van begeleidende teksten voorzien.


1.

More about...