Knapen pleit in Luxemburg voor versterking Schengensysteem

Source: Ministry of Foreign Affairs (BZ) i, published on Tuesday, June 21 2011.

Het vertrouwen in het Schengensysteem moet worden versterkt. Nederland wil daarom de periodieke evaluaties van de lidstaten aanscherpen. Alle lidstaten worden regelmatig doorgelicht om te kijken of zij voldoen aan de Schengenafspraken. In de toekomst moeten die evaluaties ook kijken naar de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht, aanpak van corruptie, en bestrijding van georganiseerde misdaad. Dat zei staatssecretaris Knapen dinsdag tijdens de Raad i voor Algemene Zaken in Luxemburg.

‘Het vrije verkeer van personen en goederen is een groot goed waar we voor moeten blijven staan. Mogelijkheden kunnen worden onderzocht voor het tijdelijk instellen van controles aan de binnengrenzen, maar alleen in heel uitzonderlijke gevallen’, aldus staatssecretaris Knapen i.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders spreken over Schengen i tijdens de Europese Raad van aanstaande donderdag en vrijdag. Tijdens de Raad voor Algemene Zaken wordt de Europese Raad door de bewindslieden voor Europese Zaken voorbereid.