Slecht nieuws in een mooi jasje: bezuinigingen

Source: E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, published on Monday, May 30 2011.
Fractieblog-esme
Bron: Blog ChristenUnie

Dat er bezuinigd moet worden, is duidelijk. En dat bezuinigingen nooit leuk zijn, weet ook iedereen. Gevoelens van boosheid en verwondering kwamen afgelopen week naar boven toen minister Schippers haar bezuinigingen op preventiebeleid en subsidies aan patienten- en gehandicaptenorganisaties bekend maakte.

Die voorgestelde bezuinigingen werden meesterlijk gecamoufleerd door de boodschap dat de darmkankerscreening zou worden ingevoerd, wat het aantal doden als gevolg van darmkanker zou moeten terugdringen. Natuurlijk juich ik het toe als lijden en dood teruggedrongen kunnen worden door nieuwe medische ontwikkelingen. Daar mag je best positieve nieuwsberichten aan wijden. Maar dat neemt niet weg dat we net zo goed aandacht moeten blijven geven aan de positie van gehandicapten en chronisch zieken. Hun stem moet gehoord blijven worden! Dat staat door de voorgestelde bezuinigingen onder druk.

Mooi als organisaties samenwerken en zo kosten kunnen besparen. Maar de behoeften en belangen van een dove zijn echt anders dan die van een blinde. En een lichamelijke beperking brengt andere vragen met zich mee dan een zeldzame ziekte. Voor belangenbehartiging heb je gewoon een bureau nodig, met een computer en telefoon erop, en iemand die de telefoon kan opnemen en vragen beantwoorden. In het totaal van het budget dat omgaat in de gezondheidszorg is daar ook niet het grote geld mee gemoeid.

En juist als je als overheid meer verwacht van de eigen verantwoordelijkheid van mensen zul je mensen wel moeten toerusten om die verantwoordelijkheid te kunnen dragen.

Ik mag toch hopen dat het niet zo is wat sommigen beweren: terwijl allerlei bezuinigingen uitgestort worden over dezelfde doelgroep (sociale werkplaatsen, AWBZ etc.) worden deze mensen ondertussen monddood gemaakt doordat hun belangenorganisaties ook worden aangepakt.

Darmkankerscreening is mooi; een gezonde maatschappij waar elke stem wordt gehoord beter!