Kabinet verzwaart lasten via sluiproute

Source: W. Koolmees i, published on Tuesday, May 24 2011.

De zogenaamde ‘bezuinigingen’ op de waterschappen van het kabinet zijn stiekeme lastenverzwaringen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) op vragen van D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees.

Stiekem

Waterschappen krijgen meer taken van het kabinet, minder geld en moeten extra bijdragen aan investeringen aan bijvoorbeeld dijken en duinen. Dit jaar maken de waterschappen 81 miljoen euro over aan het Rijk. Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) kan dit zorgen voor een lastenverzwaring van 3,6%. Peter Glas van de Unie van Waterschappen gaf in het NRC Handelsblad van 22 april aan dat de tarieven zouden stijgen. Schouw: "Rutte beloofde in de campagne lastenverlichting, maar laat nu via een sluiproute de burger betalen. Hij verzwaart de lasten op deze manier zelfs meer dan PvdA. Rutte verzwaart de lasten stiekem en laat ze door de waterschappen innen."

Huishoudens

De komende jaren moeten de waterschappen nog meer bijdragen. In 2015 zelfs meer dan 200 miljoen euro. Huishoudens gaan er flink op achteruit. Koolmees: "Omdat het kabinet niet hervormt, moet het de lasten nu via de achterdeur verzwaren."